A foghiány következményei – megdöbbentő?!

Akár csak egyetlen fog elvesztése szerteágazó következményeket von maga után. Ha egy fogat ki kell húzni, akkor a kihúzott, és a szemközti (antagonista) fog rágófelszíne kiesik a rágásból, az étel nem lesz eléggé megrágva, stb. De ennél sokkal “színesebb-károsabb” dolgok is történnek.
A legszembeötlőbb és leggyorsabb elváltozás fogeltávolítás után az fogközt kitöltő ún. ínypapilla (ínyszemölcs, ínycsipke) elsorvadása az őt alátámasztó csontsövénnyel együtt.Ha később kerül oda implantátum, fogpótlás, ez íny- és csontszövet nincs többé, vagy csak bonyolult műtétekkel pótolható. Hiánya következtében a fogak és fogpótlás közti résbe (ld. fekete nyíl) bemegy és pang az étel, a lepedék, melyet nehéz tisztán tartani. Megfelelő ápolás hiánya szájszagot okoz, szuvasodásra és fogágybetegségre hajlamosít. A koronák szélesítésével lehet szűkíteni ezt a teret – így viszont nem lehet már pont ugyanolyan formájú fogat készíteni, mint az eredeti!Az ínypapilla kizárólag a fogeltávolításkor azonnal beültetett és ideiglenes koronával azonnal megterhelt implantátummal őrizhető meg. A hónapokkal későbbi beültetés sem segít már.

 

További „középsúlyos” szép lassan, folyamatosan előrehaladó következmények:

  • A foghiány előtti fog hátra vándorol, eltávolodva az előtte levő fogtól. Így megszűnik a két fog közti ún. kontaktpont. A kontaktpontnak szerepe van az íny- és fogbetegségek elleni védelemben: az eltávolodó fogak közti résbe étel beszorul, fogszuvasodásra, ínyvisszahúzódásra, fogágybetegségre hajlamosít. Évek alatt képes annyira fellazulni akár egy fog hánya miatt a kontaktpont rendszer, hogy a túloldali fogak közt is rések nyílnak.
  • A foghiány mögötti fogak előre dőlnek. Rádőlve az ínyre, előtte szinte mindig egy íny- és csonttasak alakul.
  • A foghiánnyal szembeni fog kiemelkedik, kinő a csontból. Ez szintén a kontaktpont rendszer fellazulását, fogközi ételpangást, szuvasodást, ínysorvadást okoz. Addig nő ki, míg fogpótlással meg nem akadályozzuk ezt. Ritkán a foggal együtt a csont is kinő, megváltozik a formája.
  • Felső őrlőfogak eltávolítása után az arcüreg törvényszerű növekedése felülről „emészti” a csontot.
  • A hátsó őrlőfogak biztosítják az alsó és felső állcsontok közti ideális távolságot. Ha foghiány miatt hiányoznak őrlőfogak, vagy csak egy foghiány miatt előredől egy nagyőrlőfog, már nem tudja megfelelő távol tartani a két állcsontot, melyek a rágóizmok húzóereje miatt közelebb kerülnek egymáshoz. Az izom megrövidül, mely izom állapot idővel szervül. Ez gyakran bruxizmust (görcsös éjszakai fogszorítást, fogcsikorgatás) vált ki…mely örödögi körként tovább fokozza az állcsontok közeledését, mely fokozza a bruxizmust.
  • Az alsó állcsont az állkapocs ízülettel (TMJ) csatlakozik a koponyához. Az ízületben egy, a gerinc porckorongjaihoz hasonló porckorong van (disc), mely az állkapocs ízületi fejecse (alul) és a koponya ízületi vápája (felül) között helyezkedik el. Ha közelebb kerül a két állcsont egymáshoz, – mert a rágófogak nem tartják megfelelő távol egymástól azokat, – a porckorong elvékonyodik, kilyukad, kiugrál (kattogó állkapocs!), vagy felszívódik.
  • A csontok és izmok egy finoman hangolt, aktív vázszerkezet: ha megváltoznak az izomerők, a mozdulatok, az erőkarok, az átépülést eredményez. Visszafordíthatatlan állkapocs deformációk jelentkeznek évek múltán.
  • A foghiány miatt a megmaradt fogaknak nem csak hogy az eredeti rágóerővel kell megbirkózniuk, hanem a bruxizmus miatt egy megnövekedett rágóterhelést kell “elviselniük”: a megmaradt fogazat szinte mindig erősen kopik. Az alsó frontfogak be-, a felsők gyakran kidőlnek. Létrejön, vagy fokozódik a mélyharapás – immár a frontrészen is közelebb kerül a két csont.
  • Szervezetünk egy összefüggő, finomhangolt “szerkezet”, a rágószervtől távolodva, közvetve távolabbi izmok működésére is kihathat a rágóizmok és rágóízület rendellenes működése. Nyak-, váll- és hátfájást, migrént okozhat.
  • A szájban soha nincs légüres tér. A foghiányt idővel kitölti, belenő a nyelv, az orca megvastagodik…vagy beesik.

Ne vigasztalja magát senki azzal, hogy szegény mások. Ezek az elváltozások szinte mindig, mindenkinél azonnal megindulnak. A Halász Klinika 14.000 páciensének – a magyar átlagos foghiányt alapul véve – hiányzik 100-200.000 foga. Ebből maximum ötször láttam olyat, hogy nem kezdtek elmozdulni a fogak és nem voltak a fogazatra, szervezetre kiható következményei egy foghiánynak.

Ez egyben azt is jelenti, hogy minél elhanyagoltabb egy foghiány, minél később lesz implantátummal pótolva, annál inkább lehetetlen vissszaállítani az eredeti állapotot….van, hogy sohasem.

Bővebben

Bővebben

Eseteink

ELŐTTEUTÁNA

Alsó, felső fogatlanság, fent 6, lent 4 Nobel Biocare implantátumon csavarozott Prettau-TechnoMed hibrid híddal.

27(!), 20 és 8 éves implantátumaink az eredeti fogpótlásokkal.

ELŐTTEUTÁNA

Fogágybetegség miatt eltávolított felső fogak helyére azonnal beültettünk 6 db Nobel Biocare implantátumot…és az elkészült végleges Prettau cirkon híd.

20 éves implantátumaink és fogpótlásaink.

ELŐTTEUTÁNA

Bal felső kismetsző helyén implantátum csavarozott Procera koronával.

19 éves felső, 5 éves alsó implantáció és fogpótlás.

ELŐTTEUTÁNA

Alsó, felső teljes fogatlanság. 4-, 6 implantátumon Malo- ill. Prettau híd.

23 éves implantátumaink a koronákkal. A hátsó koronán lepattant a porcelánból.

ELŐTTEUTÁNA

Alsó és felső teljes fogatlanság. 4-4 implantátum, Malo híddal.

22 éves felső fogpótlás és két alsó hátsó híd az implantátumokkal.

ELŐTTEUTÁNA

Alul, felül fogatlan páciens Kanadából. 6-6 implantátum, Prettau cirkon híd.

16 évesek implantátumaink és a koronák.

ELŐTTEUTÁNA

Legelső All-on-4 esetünk (1998). Fogkőeltávolítás után napjainkban!

27 éve készítettük a páciens porcelán hídjait. 17 éve az implantációt.

ELŐTTEUTÁNA

Bal felső kismetsző gyógyult implantátumára került Procera korona.

15 éve beültetett felül 4 db (All-on-4), alul 6 db implantátumon a fix fogpótlások.

ELŐTTEUTÁNA

“Lerágott” alsó porcelán híd. 6 implantátumon hibrid híd – 12 évvel később.

ELŐTTEUTÁNA

Alsó, felső kopott fogpótlás helyére 28 db cirkon korona. 11 év utáni állapot.

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!