FRISSÍTVE (2020.05.05): az új minisztériumi eljárásrend szerint CSAK a Covid-19 gyanús pácienseknek kötelező a PCR teszt elvégzése!

 

2020.05.01.  A Magyar Fogorvosi Egyesület (MFE) vezetőségének szerdai megbeszélésen részt vevő államtitkárral áttekintették a fogászat, az egészségügy újraindításának lehetőségeit.  Másnap, az MFE és a fogászati szakma legnagyobb meglepetésére bejelentették, hogy hétfőn kinyithatnak a fogászatok.

A hosszú hétvégére virradó hajnalban megjelent Közlönyben és egy ahhoz társuló eü-i miniszteri tájékoztatóban jött a hidegzuhany:

 • A páciens csak PCR negatív tesztje birtokában jelenhet meg alábbi fogászati kezeléseken: fog- és szájsebészeti-, fogfúrással és csiszolással járó  beavatkozások, fogkőeltávolítás.
 • Bizonyos(!) védőfelszerelésekben lehet kezelést végezni.
 • Fogászati szűrővizsgálat június 1-től végezhető.
 • Szigorú eljárásrend követendő.

A problémák:

 • egy-egy PCR teszt eredmény egy-egy napot vesz igénybe.
 • erre sem elegendő helyszín, sem tesztkapacitás nincs.
 • nem egyértelmű, hogy egy teszt elég-e (3 egymást követő napon elvégzett negatív teszt ad 99%-os biztonságot. Egy teszté 70%.). Egyszeri teszt ára ~30.000 Ft (ennyivel drágul egy fogkőeltávolítás, egy fog tömése?).
 • a no-touch hőmérő, FFP2 / FFP3 maszkok, egyszer használatos eszközök- és védőruházat, bizonyos fertőtlenítők beszerezhetetlenek.

Utóbbiakból nekünk vannak készleteink, tehát mi éppen tudnánk dolgozni… Másrészt – mint a beavatottak mondják, – ezek az új higiéniai protokollok immár nagy eséllyel végleg velünk maradnak 🙁 Jelentősen le fogja lassítani a munkát, több embert és felszerelést kíván tartósan. Egy nyilvános szakmai értekezletet tartottak a témában, ahol ezek az új intézkedések miatt a fogászat 10-15%-os áremelkedését vetítették előre. Több bp-i fogászat árlistájában 9-20.000 Ft-os higiéniai alapdíjat jelent meg, ennyit tesznek a kezelési díjra, ha beül a páciens a székbe – mi, a Halász Klinikán ezt (egyelőre) nem tervezzük, igyekszünk más megoldást keresni. Kiadott kezelési terveink árajánlataihoz mindenképp tartjuk magunkat..

Klinikánk köztudottan, évek óta vezető a higiéniában. Ez az előnyünk most különösen felértékelődik. Mert csak több hónapos, komoly átépítésekkel lehet ezeknek a technológiáknak javát beépíteni. Csak 3 példa:

 • a friss, szűrt levegőt biztosító hőcserélős Mitshubishi légtechnikánk (1500 m³/h teljesítményével óránként 3x-os légcserét biztosít)
 • a háromszoros(!) sterilizálási protokollunk egyik szintjét biztosító Miele orvosi mosogatógéptől kiinduló szennyvízelvezetésnek speciális hőállónak kell lennie, mert a hagyományos szennyvízvezetékek megolvadnának.
 • a páciensek által használt csaptelepek, szappan adagolók, automata ajtók is érintés mentesek

Egy  video a Halász Klinika higiéniai technológiájáról, hátteréről, protokolljainkról a “régi”, a Covid érát megelőző “korból”. Június elejére áll össze higiéniai rendszerünk még magasabb szintjét biztosító technológiai mátrix – majd erről is beszámolunk!

 

Tovább Covid-információs oldalunkra »