Nem feltétlenül! Önmagában a legjobb implantátum, rossz kezekben sem lesz elég jó. Viszont ugyananannak az implantológusnak a kezében egy jobb, modernebb (drágább) implantátumtól hosszabb élettartam várható. Egy nagyon jó szakember képes kihozni a maximumot egy kitűnő implantátumból.

Az elmúlt évtized implantátumainak fejlődése 2 fő irányba halad.

1. Azonnali implantáció, azonnali terhelés.

Fogeltávolításkor az eltávolított fog helyére azonnal beültetett implantátum és az arra készült ideiglenes korona képes csak meggátolni a foghúzás után törvényszerűen bekövetkező íny- és csont sorvadást. Bár teljes értékűen rágni nem lehet ezzel, de a nyelv, az orca, az étel kisebb erőkkel akkor is „löködi” a frissen beültetett implantátumot, mely a csontképződésre jótékonyan hat., illetve gátolja annak sorvadását.

A speciális implantátum menetek, a menetekre „rejtett” mikrobarázdák nem csak az implantátum kezdeti stabilitását növelik meg – mely alapvető az azonnali terheléshez, – hanem az implantátum mentén irányított, gyorsított csontosodási folyamat tud kiindulni

2. Tartós és stabil csontállomány.

Hagyományosan, az implantáció utáni első évben, az implantátum melletti 1-2 mm-es csontveszteség normális volt. Ennek számos oka volt / van. Hogy az implantátum-csont kapcsolat minél stabilabb legyen; a baktériumok minél kevéssé tudják megközelíteni, megbontani ezt a kapcsolatot, több tudományos felismerésen alapuló innováció jelent meg az elmúlt években az implantátumokon.

  • Platform switch: ha nem közvetlenül a csont mellett, hanem attól kissé távolabb, pár tized milliméterre csatlakozik a felépítmény az implantátumhoz, máris a felépítmény és implantátum közti résben élő baktériumok kissé távolabb kerülnek a csonttól. Sőt, ha rendkívüli precizitással, szinte rés és mikromozgások nélkül illeszkedik a felépítmény, (hogy baktériumok ne férhessenek a felépítmény és implantátum közti résbe), akkor nagymértékben csökkentjük a baktériumok jelenlétét.
Bal: hagyományos. Jobb: platform switch
  • On1 koncepció. Hagyományos fogpótlás készítésnél ki-be csavarunk lenyomatvételi fejet, ínyformázót, felépítményt…ekkor mindig elszakítjuk a már odanőtt ínyt. Minden csavarozással egyre kevéssé nő vissza az íny. 15 éve vannak próbálkozások ennek elekrülésére. Az On1 felépítményt műtétkor az implantátumba csavarozzuk, soha többé nem vesszük ki. A későbbbi fogpótlás minden elemét ezen az alkatrészen „keresztül” csavarozzuk az implantátumhoz. Így az On1 felépítményhez hozzánő az íny, már nem csak a csonttal integrálódik, “nő össze” az implantátum, hanem az ínnyel is.  Ezáltal az íny- és csontsorvadást okozó baktériumok nem jutnak az íny alá, nem érik el az implantátum-csont kapcsolatot, nem lép fel íny- és csontsorvadás, hosszabb élettartam várható. Ha az On1, vagy Multi-unit felépítmény Xeal bevonatú, még erősebben nő hozzá az íny.

Nobel Biocare Active TiUltra implantátum. A Nobel Biocare AG „zászlóshajója” az összes fenti innovációt tudja. Sőt, az implantátum egész felszíne Xeal-lel bevont a gyorsabb csontosodásért, a még biztonságosabb ínyzárásért.

Olcsón, jót, gyorsan – mindenki erre vágyik. De e három egyszerre nem megvalósítható. De legalább ott már tartunk, hogy nem irreális cél a 30-50 év implantátum élettartam.