Kedves Olvasóm!

Folytatom a foghiányok következményeinek alapos kifejtését. Az előző részben leírt elváltozások csak a szájüregre vonatkoztak, és már egy fog hiányánál fellépnek.

Alábbi történések inkább több fog hiánya esetén jelentkeznek, egy fog hiányakor csak mérsékelten. Viszont szájüregen kívüli következményeket okoznak.

Íme múltkori CT-nk. Az izom tapadási területeit (alsó és felső vízszintes vonalak), azaz az alsó és felső állcsontot a rágófogak tartják egymástól megfelelő távolságban. Miáltal az izom ideális hosszát (függőleges piros vonalak az izomrostokat jelölik) a rágófogak biztosítják.

Ha hiányoznak hátsó rágófogak, nincs ami a megfelelő távolságban tartsa egymástól a két csontot. Ha pedig foghiány miatt előredől (nyíl) egy nagyőrlőfog, már az sem fogja biztosítani az ideális távolságát az alsó és felső állcsontnak. A két állcsont a hátsó részen közelebb kerül egymáshoz ( nyíl ), az izom megrövidül.

Az alsó állcsont az állkapocs ízülettel (TMJ) csatlakozik a koponyához. Az ízületben egy, a gerinc porckorongjaihoz hasonló porckorong van (disc), mely az állkapocs ízületi fejecse (alul) és a koponya ízületi vápája (felül) között helyezkedik el. Ha közelebb kerül a két állcsont egymáshoz, – mert a rágófogak nem tartják megfelelő távol egymástól azokat, – a porckorong elvékonyodik, kilyukad, kiugrál (kattogó állkapocs!), vagy felszívódhat. Ezt hívjuk kompressziós ízületnek. A kompressziós ízület a megrövidült izomzattal gyakran éjszakai fogszorítást, fogcsikorgatást vált ki (bruxizmus). Egy éjszaka alatt akár tíz évnyi rágóterhelés éri a megmaradt fogazatot.

  • A csontok és izmok egy finoman működő, aktív vázszerkezet. Azaz, ha megváltoznak az izomerők, a mozdulatok, az a csontozatban átépülést eredményez: az állkapocs-szög (alfa szög) megnő, azaz az állkapocs “laposabbá” válik.
  • Az állkapocsízületi ún. fejecspálya (alsó kék vonal) – melyen szájnyitásnál előrecsúszik az állkapocs fejecse, – dőlésszöge csökken, alsó része feljebb kerül (nyíl), így vízszintesebb lesz. Megváltozik az ízület működése.
  • A foghiány miatt a megmaradt fogaknak nem csak hogy az eredeti rágóerővel kell megbirkózniuk, hanem a bruxizmus miatt egy megnövekedett rágóterhelést kell “elviselniük”: a megmaradt fogazat szinte mindig erősen kopik. Az alsó frontfogak be-, a felsők gyakran kidőlnek. Létrejön, vagy fokozódik a mélyharapás – immár a frontrészen is közelebb kerül a két csont.
  • Mivel a szervezet egy összefüggő, finomhangolt “szerkezet”, a  rágószervtől távolodva, közvetve távolabbi izmok működésére is kihathat a rágóizmok és rágóízület rendellenes működése. Nyak-, váll- és hátfájást, migrént okozhat.
  • A szájban soha nincs légüres tér. A foghiányt idővel kitölti, belenő a nyelv és az orca megvastagodik, vagy épp beesik. Több fog hiánya esetén, – teljes fogatlanságnál jelentős mértékben – megnő a nyelv, orca beesik. Fogpótlás után pár hónap alatt a nyelv képes ismét összehúzódni, eredeti méretére “zsugorodni”.

A fent leírtak minden elhanyagolt, több foghiánnyal bíró egyénnél valamilyen mértékben megjelennek. Problémát nem feltétlenül érzi, hogy okoz… vagy eszébe sem jut, hogy ez okozhat pl. egy hátfájást. Mindennek 3 fontos üzenete van:

  1. CSAK a fogeltávolítás utáni 3, maximum 6 hónapban elvégzett implantáció akadályozza meg fenti tünetegyüttes kialakulását.
  2. A legideálisabb, ha kivitelezhető, a foghúzáskori azonnali implantáció. Csak ez képes megőrizni legtökéletesebben az eredeti állapotokat.
  3. Fenti problémák többnyire visszafordíthatatlanok. A fogpótlással leginkább megakadályozzuk a további romlást. Az eredeti állapot minden részletére kiterjedően NEM ÁLLÍTHATÓ VISSZA. Már sohasem.

A szerző

Dr. Halász Zsolt

Szenvedélyem, hobbim a munkám: a klinika.Szerencsémre, boldogságomra már két nagy gyermekem is a klinika csapatát erősíti. Így remélem később sem vész el lendületem. A szakmai fejlődés, az innovatív újdonságok követése és elsajátítása a kedvteléseim közé tartozik, melynek élményét már megoszthatom gyermekemmel is. Amíg élek, dolgozni fogok, sosem megyek nyugdíjba!

Mosoly - teremtés - művészet

Garanciák

Bővebben

Prémium Silver és Prémium Gold csomagunkban: 10 év teljeskörű garanciát adunk minden fix fogpótlással ellátott implantátumunkra.

10 év teljeskörű garanciát adunk minden végleges fogpótlásunkra: nem eshet le, nem törhet vagy színeződhet el. Ha fogra kerül a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 év teljeskörű garancia* jár csontpótlásainkra. Olyat nem ismerünk, hogy sikertelen csontpótlás! Ha ritkán valamilyen komplikáció elő is fordul, még az is menthető – ennek megvannak a szakmai protokolljai; tudás és anyag-eszköz oldalról erre is fel vagyunk készülve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem vállalunk garanciát a csontpótlásra, amennyiben sinus-lift és egyéb kisebb csontpótlások esetén a páciens a műtétet megelőző napon, valamint a műtét utáni egy hétben dohányzik; valamint amennyiben 3 D / vertikális csontpótlás esetén 3 hónappal a beavatkozás előtt páciens nem szokott le a dohányzásról.

Bővebben

Bővebben

Élethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gyári, élethosszig tartó, a világ bármely
implantológusánál érvényesíthető cseregaranciája kiesett, eltávolított implantátumaikra.

Élethossz Xtra Garancia (kizárólag a Halász Klinikán *): A Nobel Biocare Holding AG további
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanciális műtét esetén, a szokásos Nobel Élethossz Garancián felül, a garanciális esethez kapcsolódó
további járulékos költségeket 1.500 € értékhatárig  a Nobel Biocare megtéríti. Az élethosszig érvényes
Xtra garancia kizárólag a Halász Klinikán beültetett Nobel Biocare Active TiUltra implantátumok esetén
áll rendelkezésre.

* Dr. Halász Zsolt kiemelkedő sikerességi rátával (0,6-0,7% alatti cseregaranciával), Magyarországon a
legnagyobb számban ültet be Nobel Biocare implantumokat. Ezért a Nobel Biocare, a világ legnagyobb
implantológiai vállalata, a Halász Klinikával együtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanciát pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

Bővebben

Bővebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakmáját magas szinten műveli, magabiztosan átlátja munkájának teljes spektrumát, annak számolnia kell tudni szinte minden eshetőséggel. Egy páciens állapota, a kiválasztott kezelési út milyen nehézségeket, csapdákat hozhat, azok megoldási módozatai – ezt előre fel kell mérni, megbeszélni, tisztázni.
Épp ezért a konzultáció során rendkívül alapos CT elemzést végzünk, majd olyan átgondolt, minden részletre kidolgozott kezelési tervet készítünk, melyben igyekszünk minden lehetőséget számításba venni.
Amennyiben a kezelés megkezdése után, a Kezelési Terv módosításra szorul, úgy arra csak a Páciens hozzájárulásával kerül sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!