A konkrét beavatkozások után a kezelést végző orvos és fogászati asszisztens bővebb szemyélre szabott tájékoztatást is adnak a kezeléssel összefüggésben. Itt csak egy általános leírást nyújtunk annak érdekében, hogy el tudja képzelni, hogy melyik beavatkozás mivel jár és mikor mi fog történni, mire számíthat egy-egy beavatkozás után.

 Fogkőeltávolítás

A szájhigiénia és az egészséges fogsor megtartásának alapja a szájban található lerakódott fogkő rendszeres eltávolítása. Ezt a műveletet a Halász Klinikán a szájhigiénikusaink végzik. 6 havonta javasoljuk a fogkőeltávolítást, azon nagyon kevés szerencsésnek, akik nagyon jól tisztítják a fogaikat és kevésbé is hajlamosak a fogkövesedére, nekik évente is elég a tisztítás. Ha a szájhigiénikus nem jelzi, hogy elég az évenkénti gyakoriságú tisztítás, akkor a 6 hónap érvényes Önre. A fogkő elvétele után a kolléganők lepolírozzák a fogakat, kifogselymezik/polírcsíkkal megtisztítják a fogközöket.

A fogkőeltávolítás (másnéven depurálás) elhanyagolása rövidtávon ínygyulladáshoz, tasakok kialakulásához, hosszabb távon pedig az íny lepusztulásához és a fogak elvesztéséhez vezet.

Egy szájhigiéniás kezelés átlagos hossza 40-60 perc.

Fájdalmasnak nem mondható a kezelés, legfeljebb kellemetlen lehet.

Parodontológiai státusz:

Parodontológiai státusznak nevezzük azt, amikor minden fognál 6 helyen benyúlunk egy speciális mérőeszközzel a fog és az íny közé, ennek a területnek a mélységét rögzítjük (mm pontosan). Egy egészséges fogínyű fog mellett 0-3 mm közötti értéket tapasztalunk.

Amely fognál 3 mm-nél nagyobb értéket mérünk, akkor tasakról beszélünk. Ebben a tasakban lerakódik a lepedék, fogkő, ételmaradék, így a baktériumok elszaporodnak és irritálják, gyulladást okoznak az ínyben és a csontban. Ezen esetekben van szükség az ún. „kürettálásra“.

Az esetek többségében a második fogkőeltávolítás alkalmával kerül sor a folyamatra, mivel az első fogkőeltávolítás alkalmával fals számokat kapnánk a fogkő okozta átmeneti ínygyulladás miatt.

A kezelés 20-30 percet vesz igénybe a fogkő eltávolításon és kürettáláson felül.

Ezt a kezelést is a szájhigiénikusaink végzik. Helyiérzéstelenítést abban az esetben igényelhető, ha a fogaknál nagymértékű gyulladás van jelen, amely fájdalmassá tenné az egészséges íny esetén fájdalmatlan folyamatot.

Zárt kürettálás

Kezelés röviden: az íny feletti fogkőeltávolításon túl az íny alatti fogfelszínek megtisztítása, melynek során az íny alatti fogkövet, gyulladt szöveteket, tasakfalat és a fertőzött gyökércement réteget távolítjuk el kézi műszerekkel (kürett kanállal).

Kürettálásra akkor van szükség, ha fentebb említett paradontológiai státusz felvétel alkalmával a 3 mm-nél nagyobb tasak mélységet tapasztalunk egy fog mellett, vagyis maga a fogkő eltávolítás nem csökkentette kellő mértékben a tasakot. A kezelés célja a fogak körüli tasak normál mértékre való lecsökkentése a káros baktériumok és a fogkő íny alól való kitakarításával. Csak azon fogaknál kerül sor erre a „mély tisztításra”, ahol a tasak mélysége indokolja azt.

A kürettálást követően munkánk sikerének ellenőrzése miatt 6-8 héttel később ismételten találkozunk, hogy a kívánt mértékben csökkent-e a tasak mélység.

Ezt a kezelést is a szájhigiénikusaink végzik, helyi érzéstelenítés mellett.

A kezelés hossza attól függ, hogy hány fog érintett, de 45-75 perc a kezelés átlagos hossza.

Az érzéstelenítő injekció beadása némi kellemetlenséggel és fájdalommal jár, de maga a kezelés teljesen fájdalommentes. Ha kimegy az érzéstelenítő hatása, akkor a páciensek nagy része arról szokott beszámolni, hogy az injekció helyét érzik, illetve minimálisan zsibog az ínyük, de általában még fájdalomcsillapító bevétele sem szokott indokolt lenni.

A kezelés után és a zsibbadás elmúlása után étkezni bármikor lehet annyi kitétellel, hogy bizonyos ételek kerülendőek. (Ennek részletes listáját a kezelést végző dentálhigiénikussal részletesen átbeszélik és tájékoztatót is adunk.)

Nyitott kürettálás

Ez a kezelés, melynek során a mély, nehezen hozzáférhető tasakokat direkt rálátás mellett tisztítják ki és a gyökérfelszíneket elsimítják. A nyitott kürett egy pici műtét, amelyet paradontológusok avagy szájsebészek végeznek. Ez a beavatkozás is helyi érzéstelenítésben, kéziműszerek segítségével történik. A zárt küretthez képest a különbség annyi, hogy metszéseket ejtünk az ínyben, azaz lebenyt képzünk, hogy jobban rálássunk az íny alatt fekvő területre, ezáltal eredményesebben tisztíthatjuk ki az adott területet. A műtéti területet a beavatkozás végén varratokkal zárjuk. Ezt a kezelést csak akkor javasoljuk, ha az általunk elvégzett zárt kürettálás (akár több alkalommal egymás után) eredménytelennek bizonyul. Utóbbi esetre nagyon ritkán kerül sor, évente 1-2 pácienst kell csak továbbirányítanunk parodontológus orvoshoz.

A kezelés hossza a nyitott kürettálással érintett fogak számához igazodik, de hozzávetőlegesen 20-40 percet vesz igénybe foganként.

A kezelés maga fájdalommentes, az íny metszése okán az érzéstelenítő hatásának megszűnését követően fájdalom léphet fel, duzzanat jelentkezhet, antibiotikumos védelem szükséges. A páciensek általában fájdalomcsillapító szedéséről számolnak be a kürettálást követő néhány napban.

A zsibbadás elmúlása után étkezni bármikor lehet annyi kitétellel, hogy bizonyos ételek kerülendőek. (Ennek részletes listáját a kezelést végző parodontológussal részletesen átbeszélik.)

Teljes szájdezinfekció

A teljes szájdezinfekció esetén ugyanúgy zárt kürettálásról (és fogkőeltávolításról) van szó, csak ez a kezelés legalább 20 fogat érint.

Ezt a kezelést is a szájhigiénikusaink végzik, helyi érzéstelenítés mellett.

A kezelés hossza attól függ, hogy hány fog érintett, de 75-120 perc a kezelés átlagos hossza.

Az érzéstelenítő injekció beadása némi kellemetlenséggel és fájdalommal jár, de maga a kezelés teljesen fájdalommentes. Ha kimegy az érzéstelenítő hatása, akkor a páciensek nagy része arról szokott beszámolni, hogy az injekció helyét érzik, illetve minimálisan zsibog az ínyük, de általában még fájdalomcsillapító bevétele sem szokott indokolt lenni.

A kezelés után és a zsibbadás elmúlása után étkezni bármikor lehet annyi kitétellel, hogy bizonyos ételek kerülendőek. (Ennek részletes listáját a kezelést végző dentálhigiénikussal részletesen átbeszélik és tájékoztatót is adunk.)

Fogfehérítés

A fehérítést minden esetben megelőzi a fogkőeltávolítás és fogpolírozás, a fogra rakódott elszíneződések eltávolítása érdekében. A fogfehérítés olyan folyamat ahol a fehérítőzseléből felszabaduló oxigénnel a fog természetes színezőanyagait eloxidáljuk. Az orvosi rendelőkben használt eljárások nem károsítják a fogat.

A fogfehérítést a Halász Klinikán a szájhigiénikusaink végzik. A kezelés hossza (fogkőeltávolítással együtt): kb. 1,5 óra. A fehérítésre három egymást követő körben kerül sor, minden alkalommal az ínyt védő maszkoló anyag újabb felvitelével történik.

A kezelés eredménye függ a páciens életmódjától (dohányzás, kávé, vörösbor, egyéb színező ételek-italok fogyasztásának mértékétől) és a fogak alapszínétől, de jó szájhigiénia mellett a kezelés eredménye évekig is kitart.

Fájdalmasnak nem mondható a kezelés, ugyanakkor a kezelés végefelé már előfordulhat a fogak érzékenysége. A kezelést követően egy általános fogérzékenység érezhető, hidegre-melegre, illetve alkalomszerűen belenyilaló érzés jelentkezhet a kezelés napján és másnapján. Érdemes úgy időzíteni a kezelést, hogy azt követően 3 napig tilos színes ételek és italok fogyasztása, csak seszínűek fogyaszthatóak. (pl.: tej, tejföl, tészta, natúr hús, sajtok, stb.)

Amennyiben fogfehérítés iránti igény felmerül Önben, kérjük jelezze a kezeléseket megelőzően, mert ennek függvényébe építjük be a kezelési tervbe, annak menetébe. A fogfehérítést megelőzően a fogínyt gyulladásmentessé kell tenni. Továbbá fontos kiemelni, hogy tömés, korona, híd betétkészítést megelőzően kell, hogy megtörténjen, máskülönben a saját foganyag és a restaurátumok között szín eltérés lehet tapasztalható, mert csak a saját fogakra képes kifejteni a fehérítőzselé a hatását.

Kiindulási scan

Digitális lenyomatvételt jelent, mely során a kiindulási állapotot rögzítjük. A célja, hogy az eredeti fogak formáját és helyzetét rögzítjük.

Időtartama: 5-15 perc

Fogeltávolítás

A foghúzás helyi érzéstelenítésben történik. A páciensek elmondása szerint maga a foghúzás tudata a legrosszabb, az érzéstelenítés miatt a beavatkozás nem jár fájdalommal.

A foghúzás után legfeljebb tompa sajgó fájdalom lehet jelen 24 óráig. A jegelés segít az esetleges duzzanat lehúzásában, szükség esetén (fejfájásra is használt) fájdalomcsillapító bevétele javasolt.

Általában a foghúzást követő egy hétben szoktuk javasolni az intenzív erőlködéssel járó munkák, illetve testedzés kerülését.

A foghiánnyal szomszédos fogakban egy ideig érezhet némi fájdalmat. Ez azzal magyarázható, hogy azokat a fogakat övező csont traumának volt kitéve a foghúzás álltal. A fájdalom általában enyhe, inkább csak kellemetlen, és néhány napon belül elmúlik. Ha mégsem, akkor feltétlenül keressen minket. Lehetséges az első 24 órában enyhe szivárgó vérzés tapasztal, ez teljesen normális.

A seb hámosodása 7-10 nap ezt követően további oda figyelést nem igényel. A foghúzás teljes gyógyulási ideje 3 hónap. (Ha a fogeltávolítás és az implantátum behelyezése nem egyszerre történik, akkor a kettő között meg kell várni a gyógyulási idő leteltét.)

A kezelés hossza az eltávolítandó fogak számához igazodik, 15-60 perc/ fog.

A foghúzás után teendőkről és javaslatokról (étkezés, fogmosás, dohányzás stb.) a beavatkozást végző kollégák szóban és írott formában is adnak tájékoztatást.

Bölcsességfog műtét

A műtétet megelőzendően fogkőeltávolítás történik, hogy ezzel is minimalizáljuk a szájban jelen levő baktériumok számát. A műtéti előkészítés során gyógyszereket is adunk (vérzéscsillapító, antibiotikum, fájdalomcsillapító), hogy ezzel is már a műtét közben is utáni komplikációkat minimalizáljuk. Továbbá a műtét előtt egy nyilatkozat kitöltését kérjük, amiben alapadatokat kell megadnia (személyes, elérhetőség, hozzátartozó, egészségügyi adatok), ha ehhez olvasószemüvegre volna szüksége, akkor hozza magával.

 A bölcsességfogak műtéti eltávolítására akkor van szükség, ha a fog részben vagy egészben íny és csont alatt van, így az nem hozzáférhető. Ez kisműtétnek számít, a Halász Klinikán ezt a kezelést is steril körülmények között végezzük el, minden esetben a műtét napján fogkőeltávolítással kezdve a folyamatot, antibiotikumos védelemmel megtámogatva a komplikációmentes gyógyulást. Általánosságban elmondható, hogy egy felső bölcsességfog eltávolítása kevesebb kellemetlenséggel jár a kezelést követően, mint egy alsó bölcsességfog esetén, ugyanis a felső fogak sokkal puhább csontban ülnek, emiatt kisebb erővel eltávolítható az ott elhelyezkedő bölcsesség fog.

A bölcsességfogak műtéti eltávolítása fájdalommentes, ezt helyi érzéstelenítésben végzünk, mint minden más kezelést. Az eltérés egyedül az anyag mennyiségében és a beadás helyében van. Ez sajnos kellemetlen érzéssel jár, ugyanakkor ezáltal maga a műtét nem jár  további fájdalommal. A műtét során hangok, szagok, bizonyos területeken nyomás, feszítő érzés érzékelhető, de fájdalom semmiképpen sem.

A beavatkozással járó következmények (egyénenként eltérhetnek a tapasztalt tünetek, mi az általános panaszokat vesszük számba): A műtétet követően az arc felduzzadhat, feszíthet, szájzár alakulhat ki, fájhat és lüktethet az állkapocs, a műtéti terület. Az arc, nyak környéke belilulhat, felléphet láz. Fájdalomcsillapító használata ajánlott (gyulladáscsökkentő hatása miatt is), felső bölcsességfog kiműtését követően a páciensek többségének csak a műtét napján (miután kiment az érzéstelenítő hatása) és esetleg másnapján vannak fájdalmai, alsó fogaknál a legtöbb páciens esetén ez 3-5 napig is eltarthat. Általánosságban az leszögezhető, hogy a műtét napján és másnapján a szellemi, ülőmunkavégzés sem lesz kívánatos. (Fizikai jellegű munka, sportolás, szauna, szolárium 1 hétig TILOS!)

Alvás extra párnán: ha feje magasabban van, az csökkenti az ödémát és az utóvérzés esélyét.

A műtét utáni 4-5. naptól előzetesen már tervezhető fizikai megterhelést nem eredményező munkavégzés. A panaszok megszűnéséről általában kb. 7 nap után beszélhetünk, persze az esetleges kékes, lilás elszíneződés felszívódása egyéni, ez nem feltétlenül történik meg egy héten belül.

A gyógyulási idő alatt fájdalomcsillapító folyamatos használata, a műtéti terület jegelése és pihenés mellett a páciensek kibírható, feszítő, tompa, lüktető fájdalmat tapasztalnak. (Tehát nem éles, kibírhatatlan, csillapíthatatlan fájdalomról van szó.)

Felszívódó varratokkal dolgozunk, így nincs szükség varratszedésre.

A kezelés hossza a műtétileg eltávolítandó fogak számához igazodik, nagyjából 45-60 perc/ fog.

A kezelés után előírt gyógyszerekről, tudnivalókról és teendőkről a kezelés után részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatót adunk.

Amennyiben a rendelési időn (H-Cs:8.00-16.00, P: 8.00-13.00) kívül vagy hétvégén akut problémája merül fel, úgy kérjük, hogy a Halász Klinika Facebook oldalának szíveskedjen üzenetet küldeni és orvos kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Implantátum eltávolítása

A műtétet megelőzendően fogkőeltávolítás történik, hogy ezzel is minimalizáljuk a szájban jelen levő baktériumok számát. A műtéti előkészítés során gyógyszereket is adunk (vérzéscsillapító, antibiotikum, fájdalomcsillapító), hogy ezzel is már a műtét közben is utáni komplikációkat minimalizáljuk. Továbbá a műtét előtt egy nyilatkozat kitöltését kérjük, amiben alapadatokat kell megadnia (személyes, elérhetőség, hozzátartozó, egészségügyi adatok), ha ehhez olvasószemüvegre volna szüksége, akkor hozza magával.

Az eltávolítandó implantátum típusát jó, ha tudjuk, akkor az implantátum fejet a hozzá illő csavarhúzóval ki tudjuk csavarozni néhány perc alatt. Az implantátum két oldalán legfeljebb minimális ínymetszés (nem minden esetben szükséges!) történik.

3 hónapos gyógyulási idővel lehet számolni, ezt követően történhet meg az implantátum újbóli behelyezése.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, nagyjából annyi és olyan kellemetlenséggel jár, mint egy sima foghúzás.

Felszívódó varratokkal dolgozunk, így nem lesz szükség varratszedésre sem.

Az eltávolítás hossza legfeljebb 15 perc /implantátum.

A kezelés után előírt gyógyszerekről, tudnivalókról és teendőkről a kezelés után részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatót adunk.

Tömés

Amíg a szuvasodás csak a zománc külső rétegét érinti, fogmosással, speciális fluorpaszták használatával megállítható a folyamat, ebben az esetben a fog megfúrása és tömés készítése nem indokolt. A félévenkénti kontrollon kell nyomon követni ennek a szuvasodásnak az alakulását.

Amikor a károsodás eléri a dentint (fogzománc alatt és a fogbél felett található fogrész), akkor már fogtöméssel orvosoljuk a problémát.

Amikor a szuvasodás eléri a fogbélt és fogbélgyulladást okoz, akkor már gyökérkezelésre van szükség.

A tömés érinthet több fogfelszínt, méretét tekintve lehet kisebb vagy nagyobb is, így a tömés ára ezekhez a tényezőkhöz igazodik.

Mi már csak esztétikus (kompozit) töméseket készítünk.

A tömés nagyságától és a kezelő orvostól függően a kezelés hossza 30-90 perc /fogtömés.

A kezeléshez érzéstelenítő injekció beadása szükséges, ezen kívül további fájdalommal nem jár a beavatkozás. A zsibbadás megszűnése után bátran ihat/ehet bármit.

Betét (Más néven Inlay)

Itt olyan nagyobb kiterjedésű fogszuvasságról van szó, hogy a hagyományos tömőanyag használatával már nem biztosítható megfelelően és hosszantartóan a kipótolni kívánt rész. Így egy ellenállóbb fogat kapunk, kisebb az esély a fog törésére, lepattanására.

Ilyenkor a szuvasságot kifúrjuk csak úgy, mint a hagyományos tömésnél. A betét maga CAD-CAM technológiával készül, ehhez speciális kamerával „digitális” lenyomatot veszünk az adott fogról és a Halász Klinikán egy „Cerec“ nevű géppel (mint márkanév gyakran találkozhat ugyanis a betét szinonímájaként használjuk) megtervezzük digitálisan, majd egy kerámiatömbből kifaragja a fogba tökéletesen illeszkedő hiányzó részt. A kifaragott kész betétet a fogorvos ragasztja be.

A kifúrandó foganyag nagyságától és elhelyezkedésétől függően a kezelés hossza 90-180 perc. (Ebbe kb 15 perc tervezési és további kb 15 perc faragási idő is beletartozik)

A kezeléshez érzéstelenítő injekció beadása szükséges, ezen kívül további fájdalommal nem jár a beavatkozás. A zsibbadás megszűnése után bátran ihat/ehet bármit.

Mikroszkópos gyökérkezelés

A (mikroszkópos) gyökérkezelésre akkor kerül sor, ha a fogszuvasodás olyan mértékű, hogy eléri vagy megközelíti a fog belsejében lévő ereket és idegeket, így gyulladás alakul ki, melyet kezelni kell. A másik ok, amiért a fogat gyakran gyökérkezelni kell, ha a fogat trauma éri akár külső sérülés okán, vagy csikorgatás miatti túlterhelés, de lehet korábbi mély töméskészítésből kifolyólag is vagy a fog koronához való lecsiszolása miatt is, ugyanis ezek hatására fog képes begyulladni és elhalni.

Ezen felül a gyökérkezelés korábban sikertelenül gyökérkezelt fog újbóli gyökérkezelése során válhat szükségessé.

A gyökérkezelést a Halász Klinikán dr. Szabó Máté kollégánk végzi csak és kizárólag mikroszkóp segítségével, melynek okán a gyökérkezelések sikerességi rátája 90% feletti (a hagyományos gyökérkezelés esetében ez 60% körül van). Alapvetően együlésben kíséreljük meg a csatornák kitisztítását és a gyökértömés elkészítését.

A kezelés helyi érzéstelenítésben történik, a kezelés hossza a kitisztítandó gyökércsatornák számához igazodik, de nagyjából 1,5 – 2,5 órával lehet számolni.

Főszabályként elmondhatjuk, hogy a gyökérkezelés eredményességét fél-1 év elteltével CT felvétel alapján állapítjuk meg, ezt követően készülhet a végleges tömés/kerámiabetét/korona/híd.

A kezelés megkezdése előtt tájékoztatjuk Önt a gyökérkezelés személyre szabottan felléphető lehetséges következményeiről, esetleges kockázatairól. A kezelés után előírt gyógyszerekről, tudnivalókról és teendőkről részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatót adunk.

A kezeléshez érzéstelenítő injekció beadása szükséges, ezen kívül további fájdalommal nem jár a beavatkozás. A zsibbadás megszűnése után bátran ihat/ehet bármit. A frissen gyökértömött fogak, lehetnek néhány napig ráharapásra érzékenyek, de a fájdalomnak folyamatosan csökkennie kell és pár nap elteltével teljesen meg is kell szűnnie.

Revízió (újbóli gyökérkezelés)

A gyökérkezelés azon típusa, mely során már korábban gyökérkezelt fogakat gyökérkezelünk újra. A Halász Klinikán ezt a kezelést is kizárólag dr. Szabó Máté végzi mikroszkóp segítségével.

Az újra gyökérkezelés sikerességi rátája a szakirodalom szerint sem olyan magas, mint az első gyökérkezelésé. Ennek oka, hogy vannak olyan faktorok, amelyekkel az újra gyökérkezelésnél meg kell küzdeni, például néhány nagyon ilyen gyakori eset: korábban betört gyökérkezelő tű, már a fogba bele kötött gyökértömőanyag, átjárhatatlan gyökércsatorna. Bizonyos esetekben a felsoroltak lehetetlenné is tehetik a folyamat, ekkor lehetséges kezelés a foghúzás vagy az ún. gyökércsúcs rezekció (lásd alább).

A folyamat időigénye nagyobb, mint egy sima gyökérkezelésnek.

A kezelés hossza: kb. 2-4 óra /fog

Főszabályként elmondhatjuk, hogy az újbóli gyökérkezelés eredményességét fél-1 év elteltével CT felvétel alapján állapítjuk meg, ezt követően készülhet a végleges tömés/kerámiabetét/korona/híd.

Rezekció:

Ezen folyamat a sikertelen gyökérkezelést követően merülhet fel, mint fogmegtartó kezelés.

Ez egy sebészi beavatkozás, mely során az ínyen ejtett metszést követően a foggyökércsúcsát levágjuk és az azt körül vevő gyulladást kitisztítjuk, ezután pedig felszívódó varratokkal zárjuk.

A rezekció sikeressége irodalom szerint 40-70% között van.

A beavatkozás hossza 30-60 perc/fog.

A műtétet megelőzendően fogkőeltávolítás történik, hogy ezzel is minimalizáljuk a szájban jelen levő baktériumok számát. A műtéti előkészítés során gyógyszereket is adunk (vérzéscsillapító, antibiotikum, fájdalomcsillapító), hogy ezzel is már a műtét közben is utáni komplikációkat minimalizáljuk.

Továbbá a műtét előtt egy nyilatkozat kitöltését kérjük, amiben alapadatokat kell megadnia (személyes, elérhetőség, hozzátartozó, egészségügyi adatok), ha ehhez olvasószemüvegre volna szüksége, akkor hozza magával.

A rezekció után legfeljebb tompa sajgó fájdalom lehet jelen. A jegelés segít az esetleges duzzanat lehúzásában, szükség esetén (fejfájásra is használt) fájdalomcsillapító bevétele javasolt.

Lehetséges az első 24 órában enyhe szivárgó vérzés, ez teljesen normális. Általában a műtétet követő egy hétben szoktuk javasolni az intenzív erőlködéssel járó munkák, illetve testedzés kerülését.

Főszabályként elmondhatjuk, hogy az rezekció eredményességét fél-1 év elteltével CT felvétel alapján állapítjuk meg, ezt követően készülhet a végleges tömés/kerámiabetét/korona/híd.

A kezelés után előírt gyógyszerekről, tudnivalókról és teendőkről a kezelés után részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatást adunk, mert egyénenként változik.

Csontpótlás

Ide tartozik a 3D, 2D, sinus lift, Khoury, splitting, IDR, mini lift is.

A csontpótlásnak számos fajtáját alkalmazzuk a csonthiány méretéhez és páciens igényéihez igazítva.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésbe történik így, az teljesen fájdalommentes.

Általánosságban elmondható, hogy a csontpótlás során minden típusnál használunk saját csontot, amelyet a szájban található helyekről nyerünk (bölcsességfog helye, alsó állcsont oldala, áll területe). A saját csontot kizárólag olyan helyekről gyűjtünk, amelyen 3-6 hónap alatt regenerálódik, mintha nem is történt volna ott semmi.

A nagyobb kiterjedésű csonthiányoknál alkalmazunk állati eredetű csontpótlót, amit saját csonttal keverünk össze ezzel növelve a volument, ezen esetekben 6-9 hónap a gyógyulási idő.

A csontpótlások rögzítésére különböző elemeket használunk, amelyek nem csak rögzítik, hanem védik is a csontpótlást, ezek titánt, teflont és felszívódó anyagokból lehetnek.

Kezelés idő tartama: 1-3 óra

Gyógyulási idő: 3-9 hónap

Csontosodás gyorsító: (Inductos): Az egyes csontpótlás típusoknál használható anyag, így segítségével maga a gyógyulási idő feleződik (de minimum 3 hónap).

A műtétet követően erős duzzanat alakulhat ki, amely az első 3 napban növekszik, majd onnantól kezd csökkenni. Továbbá elszíneződések is jelentkezhetnek az arcon és nyakon (lila, zöld, sárga, piros).

Lehetséges az első 24 órában enyhe szivárgó vérzés. Általában a műtétet követő egy hétben szoktuk javasolni az intenzív erőlködéssel járó munkák, illetve testedzés kerülését.

Az esetek többségében varratszedésre nincs szükség, mert felszívódó varratokat használunk, de a 3D típusnál nem felszívódó teflon varróanyagot alkalmazzunk, így ez esetben varratszedésre is szüksége van 3 hét után.

Ezen műtétek után 3 héttel egy kontrollvizsgálat is indokolt, amelynél ellenőrizzük, hogy a gyógyulás jó úton halad-e, ettől néhány eseteben el lehet tekinteni.

A műtétre érkezve mindenképpen egyen, legalább néhány falatot, a közhiedelemmel ellentétben így lehet az öklendezést/hányingert elkerülni, továbbá a rosszullét valószínűségét is csökkenti. Kávét, teát, vizet lehet fogyasztani a műtétet megelőzően, de vegye figyelembe, hogy a beavatkozás során nem minden esetben kivitelezhető a műtét jellegéből adódóan, hogy a mosdót tudja használni.

Amennyiben szed gyógyszert, azt a korábban megbeszéltek szerint szedje avagy hagyja el műtét előtt, ha ez nem történt meg, a műtétet megelőzően minél hamarabb keresse fel kollégánkat ezzel kapcsolatban.

A beavatkozás egy külön erre kialakított helyiségben történik, ahol a többi rendelőhöz képest hűvösebb (19-21 fok) van. Emiatt biztosítunk takarót, és szoktuk javasolni a réteges öltözetet.

A műtétet megelőzendően fogkőeltávolítás történik, hogy ezzel is minimalizáljuk a szájban jelen levő baktériumok számát. A műtéti előkészítés során gyógyszereket is adunk (vérzéscsillapító, antibiotikum, fájdalomcsillapító), hogy ezzel is már a műtét közben is utáni komplikációkat minimalizáljuk. Továbbá a műtét előtt egy nyilatkozat kitöltését kérjük, amiben alapadatokat kell megadnia (személyes, elérhetőség, hozzátartozó, egészségügyi adatok), ha ehhez olvasószemüvegre volna szüksége, akkor hozza magával.

A kezelés után előírt gyógyszerekről, tudnivalókról és teendőkről a kezelés után részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatást adunk, mert egyénenként változik.

Amennyiben nem közvetlen a műtét után, hanem napokkal, hetekkel később fájdalom, forró, feszítő érzés jelentkezik, akkor mindenképpen keressen minket, ugyanis ez egy esetleges gyulladás jele lehet.

Amennyiben a rendelési időn (H-Cs:8.00-16.00, P: 8.00-13.00) kívül vagy hétvégén akut problémája merül fel, úgy kérjük, hogy a Halász Klinika Facebook oldalának szíveskedjen üzenetet küldeni és orvos kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Implantálás – fog implantátum

Az implantátum maga a fém „csavar“, ami a későbbiekben a koronát vagy a hidat rögzíti. Implantáció alatt magának a „csavarnak“ a beültetést értjük. Ideális esetben ezt nem kell, hogy megelőzze előkészítő műtét (csontpótlás, bent maradt gyulladás eltávolítása stb.) és nem kell, hogy más műtét kövesse (ínykorrekciós műtét, felszabadítás stb.).

A műtétre érkezve mindenképpen egyen, legalább néhány falatot, a közhiedelemmel ellentétben így lehet az öklendezést/hányingert elkerülni, továbbá a rosszullét valószínűségét is csökkenti. Kávét, teát, vizet lehet fogyasztani a műtétet megelőzően, de vegye figyelembe, hogy a beavatkozás során nem minden esetben kivitelezhető a műtét jellegéből adódóan, hogy a mosdót tudja használni.

Amennyiben szed gyógyszert, azt a korábban megbeszéltek szerint szedje avagy hagyja el műtét előtt, ha ez nem történt meg a műtétet megelőzően, minél hamarabb keresse fel kollégánkat ezzel kapcsolatban.

A beavatkozás egy külön erre kialakított helyiségben történik, ahol a többi rendelőhöz képest hűvösebb (19-21 fok) van. Emiatt biztosítunk takarót, és szoktuk javasolni a réteges öltözetet.

A műtétet megelőzendően fogkőeltávolítás történik, hogy ezzel is minimalizáljuk a szájban jelen levő baktériumok számát.

A műtéti előkészítés során gyógyszereket is adunk (vérzéscsillapító, antibiotikum, fájdalomcsillapító), hogy ezzel is már a műtét közben is utáni komplikációkat minimalizáljuk. Továbbá a műtét előtt egy nyilatkozat kitöltését kérjük, amiben alapadatokat kell megadnia (személyes, elérhetőség, hozzátartozó, egészségügyi adatok), ha ehhez olvasószemüvegre volna szüksége, akkor hozza magával.

A beavatkozás érzéstelenítésben történik, így az érzéstelenítésen kívül semminek sem szabad fájnia. A műtét során az ínyen metszést ejtünk (vannak olyan esetek, amikor sebmentes implantációra is felmerülhet, de ennek alapfeltétele a jelentős csont mennyiség és minőség), ezzel szabaddá tesszük a csontot. Ezt követően speciális fúrókkal kiképezzük az üreget a csontba, ahova az implantátum becsavarásra kerül, ezt követi az íny felszívódó varratokkal való zárása.

Maga a műtét 30-60 percet vesz igénybe implantátumonként.

A gyógyulása 3-4 hónap (bizonyos csontpótlással összevont esetekben 6-9 hónap)

Lehetséges az első 24 órában enyhe szivárgó vérzés, ez normális. Általában a műtétet követő egy hétben szoktuk javasolni az intenzív erőlködéssel járó munkák, illetve testedzés kerülését.

A kezelés után előírt gyógyszerekről, tudnivalókról és teendőkről a kezelés után részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatást adunk, mert egyénenként változik.

Amennyiben nem közvetlen a műtét után hanem napokkal, hetekkel később fájdalom, forró, feszítő érzés jelentkezik akkor mindenképpen keressen minket, ugyanis ez egy esetleges gyulladás jele lehet.

Amennyiben a rendelési időn (H-Cs:8.00-16.00, P: 8.00-13.00) kívül vagy hétvégén akut problémája merül fel, úgy kérjük, hogy a Halász Klinika Facebook oldalának szíveskedjen üzenetet küldeni és orvos kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Sofort implantálás

Az implantálás azon speciális fajtája, mely során a fogeltávolítás, illetve az implantátum beültetése egy alkalommal történik. Ilyenkor egy kisebb csontpótlás is történik. Majd a kezelést követő 2 óra múlva ideiglenes koronával látjuk el az implantátumot (ez a korona rövidebb a többi fognál, ugyanis a gyógyulási idő alatt erre a fogra TILOS ráharapni).

Ez csak jól meghatározott paraméterek esetében van lehetőség, amennyiben erre van lehetőség erre a konzultáción a kollégánk felhívja a figyelmét.

A csontpótláshoz a felső bölcsességfogak helyéről származó csontra van szüksége, amelyhez vésőt és kalapácsot használunk, ami fájdalmat habár nem, de hangok és a rázkódás kellemetlénseget okozhatja.

Többi elemében megegyezik az egyszerű implantálással.

Implantátum felszabadítás

Előfordulhat, hogy az implantátum beültetésekor az implantátum nem szorul meg eléggé a csontban, így az implantátum gyógyulása zártan, az ínyszélt összevarva biztosítható csak. Ez esetben az implantátum védetten gyógyul az íny alatt, ez esetben ideiglenes korona készítésére nincs mód.

Zárva gyógyulnak továbbá az implantátumok nagyobb csontpótlások után, ahol a gyógyulási idő elteltével helyezhető csak be az implantátum és azoknál a kisebb csontpótlásoknál is előfordulhat, ahol a csontpótlással egyidejűleg beültetjük a fog implantátumot is.

A zárva gyógyuló implantátumok gyógyulási idejének leteltekor (3-9 hónap), szükséges az implantátum „felszabadítása“. Ilyenkor az ínyen ejtett metszés segítségével átbujtatjuk az ínyen az implantátumot . Ezt követően – a konkrét eset függvényében – azonnal vagy 2 hónap múlva vesszük le a végleges lenyomatot a végleges fogpótláshoz.

A Halász Klinikán ezt a kezelést is steril körülmények között végezzük el, minden esetben a műtét napján fogkőeltávolítással kezdve a folyamatot, esetileg néhány napos antibiotikumos védelemmel megtámogatva a komplikációmentes gyógyulást.

A felszabadítás hossza: 15-40 perc /implantátum.

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, a páciensek a kezelést követően sem szoktak fájdalomról beszámolni, duzzanat sem szokott jelentkezni. A kezelés után fájdalomcsillapító szedhető, de a páciensek beszámolói szerint ez nem szokott szükséges lenni.

Nyálkahártya menedzsment

A nyálkahártya menedzsment alatt azt értjük, amikor az ínyt műtéti úton korrigáljuk. Ennek oka lehet az ínycsipke elvesztése vagy az ún. feszes íny (az íny azon része, amely feszesen tapad a fogak és implantátumokhoz ezáltal védi azokat).

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben zajlik, így az teljesen fájdalommentes.

A műtét során metszést ejtünk azon a helyen, ahol az ínypótlásra szükség van és ott az eredeti ínyt varratokkal rögzítjük, és ide ültetünk át a szájpadlásról egy nyálkahártyadarabot vagy speciális nyálkahártyapótlásra alkalmas anyagot (műtéti technikának megfelelően függ attól, hogy melyikre van szükség), amelyet úgyszintén varratokkal rögzítünk.

Amennyiben a szájpadból származik abban az esetben sebragasztóval vagy speciális kollagén szivaccsal és varratokkal zárjuk a sebet.

A műtétet követően előfordulhat az első napokban utóvérzés, ez teljesen normális. A teljes hámosodásig (kb. 7-10 nap) érzékeny lehet a szájpad forró, fűszeres ételekre, italokra.

A beavatkozás hossza: 30-60 perc /terület.

A kezelés után előírt gyógyszerekről, tudnivalókról és teendőkről a kezelés után részletes szóbeli és írásbeli tájékoztatást adunk.

Lenyomatvétel

Lenyomatvétel alatt azt értjük, amikor valamely módon a szájban lévő fogat/implantátumot lemintázzuk és ezáltal a fogtechnikusok el tudják készíteni a kívánt koronát vagy hidat. A lenyomatvétel történhet ideiglenes pótláshoz avagy véglegeshez is.

Módszerét tekintve lehet digitális vagy hagyományos módon, és ezek kombinációjából.

A folyamat során, több egymást követő lépésből áll, mely során történik fotózás, digitális 3D-s lenyomat az arcról, 3D lenyomat a fogakról/implantátumokról, és különböző arc referencia pontok levételéből. Ezen folyamatokhoz szükség van hagyományos lenyomatokra is, a pontos munka érdekében.

Amennyiben első (front) fogak készülnek, abban az esetben egy mosolygás közbeni régi fénykép segíthet a jövőbeli fogpótlás kinézetén, így ezt erre az alkalomra hozza magával.

Továbbá ha van bármi igénye, elképzelése, avagy változtatna az ideigleneshez képest azt itt ossza meg a kezelő orvosával.

Időtartama: 20-60 perc / fog vagy implantátum (széles határok között mozog, melyet befolyásol pl.: elhelyezkedése, íny állapota stb.)

Amennyiben ideiglenes pótláshoz történik a lenyomatvétel, akkor aznap vagy másnap átadásra kerül. (Bizonyos esetekben eltérünk ettől.)

Amennyiben véglegeshez történik a lenyomatvétel, akkor átlagosan 2 hét múlva kerül átadásra a pótlás. Bizonyos esetekben akár az nap is megtörténhet, de erről érdeklődjön a kezelő orvosnál, hogy az Ön esetében van-e lehetőség, és amennyiben van, akkor ennek megfelelően egyeztessenek időpontot a kezelésre. Ennél az alkalomnál a végleges pótlás árának 60%-át kell rendezni, és a fennmaradót végleges átadás alkalmával.

Pótlás/Korona/Híd átadása

Ezen alkalom a lenyomatvételt követi, mely során a fogtechnikusok által készített ideiglenes vagy végleges pótlást felhelyezzük a fogakra vagy implantátumokra.

Implantátumok esetében nincs szükség érzéstelenítésre, ugyanis az implantátum maga nem érez, az ínyen pedig legfeljebb feszítő érzést okoz, és ennek az érzésnek el kell múlnia 10 percet követően, amennyiben ez nem történik meg, akkor a pótlás formáját módosítani kell Emiatt nem szabad érzéstelenítést alkalmazni.

Fogak esetén helyi érzéstelenítést alkalmazunk, ugyanis a fogat különböző vegyszerekkel kezeljük a tartós eredmény érdekében.

A pótlások helyrekerülését követően történik a fogak magasságának beállítása, a pontos érintkezést beállítását követően.

Időtartama: 20-60 perc/tag (egyes esetekben implantátumoknál 2×30 perc ugyanis egy fém és egy cirkónium részből áll, és a szín-, illetve a formapróbát követően történik a két rész összeragasztása a fogtechnikusok által.)

Bővebben

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!