Hány implantátum és miért?

A fogatlan állcsont fix fogpótlásaihoz minimum 3 (ld. Trefoil»), maximum 14 implantátum (minden egyes fog helyén, 14 szóló koronával) szükséges.

De a két leggyakoribb a 4, vagy 6(-8) implantátummal, az All-on-4 és az All-on-6 megoldás.

Egy szájon belül is gyakran alkalmazzuk az All-on-6-et ès All-on-4-t.

A 6 implantátumos a konvencionális, mindenki által elfogadott módszer 6 db, ha lehet “egyenesen”, párhuzamosan beültetett implantátummal.

Miért alkalmazzuk az All-on-6-et, mik az okai?

1. Az alább ismertetendő All-on-4 fogpótlása a nagy, ívelt áthidalások miatt mindenképp egy, a rózsaszín műínyben elrejtett erős összekötő részt kíván. Ha erre a páciens anatómiai sajátosságai miatt nincs mód, vagy a páciens elzárkózik a műínytől, 6 implantátum szükséges.

2. Azonnali terheléshez», különösen a felső állcsontba, 4 db, min. 35 Ncm*-rel megszoruló implantátum szükséges. De a felső állcsont mindig sokkal puhább mint az alsó, nem minden esetben megfelelő mértékű a 4 implantátum *primer stabilitása…de ha 6 db-ot ültetünk be, azok közül 4 db már nagy eséllyel megfelelően stabil.
3. Az All-on-4 implantációnál statikai okokból, rendkívül kötött az implantátumok helye és helyzete. Ha éppen pont ott nincs megfelelő mennyiségű és minőségű csont, akkor nem végezhető el (akár csontpótlás nélkül) az All-on-4 beültetés. 6 implantátumnál sokkal tágabbak az implantátumok behelyezésének lehetőségei.
4. Nagy csontpótlás esetén All-on-4 nem végezhető (mivel a csont teljes érése több mint 2 év. De a szokásosan elegendő 9 hónapos csontérettség 6(-8) implantátummal már implantálható.
5. Ha – többnyire praktikus, érzelmi, vagy biztonsági okokból, – nem szeretnénk, hogy egyetlen hosszú (kör)híd kerüljön a szájba, hanem több rövidebb híd, akkor már 6-8 implantátum szükséges.
Az alsó állcsont rágás okozta, akár jelentős rugalmas alakváltozásai a tiszta cirkónium hidak törését okozhatják. Ha 2-3 rövidebb hidat kap ugyanoda a páciens, jelentősen csökken a híd törés esélye.

Egy felső konvencionàlis 6 implantátumos fogpótlás. Míg az alsó egy ún. interforaminális 6 implantátumos megoldás…érdemes sok módszert ismerni és begyakorolva alkalmazni. Ehhez jól “jön” a 30 év gyakorlat» és ha kizárólag ezzel foglalkoznak…mint mi a Halász Klinikán.
Így a páciensek igényeire pontosabban szabható lehet az ellátás.

Miért alkalmazzuk az All-on-4-t, mik az okai?

Eredeti szándék az All-on-4 kifejlesztésével: a nyugati nyugdíjasoknak egy megfizethetőbb (= kevesebb implantátummal), csontpótlás nélkül (= minél gyorsabban és minél kisebb műtéti terheléssel) jussanak fix fogpótláshoz. Az implantátumok “döntögetésével” kihasználva a rendelkezésre álló csontkínálatot. Később ez a szemlélet megjelent az All-on-6 koncepcióban is.
Az All-on-4 kifejlesztésének időszakában ( ’90-es évek első fele), még nem volt tisztázva, hogy hány fokban lehet megdönteni az implantátumokat; az hogy hat hosszú távon a csontra.
Az All-on-4 ötlete zseniális. Alsó állcsonton szinte mindig működik; felül ritkábban (ld. fentebb). De az előzőekben leírt individuális kérések, a praktikum miatt nem mindenkinél alkalmazzuk.

Hogy tovább bonyolítsam🤗 All-on-5 ès All-on-4

Ma is él egy másik szemléletmód, “iskola”, mely szerint mindig olyannyira pótolni kell a csontot, hogy párhuzamos implantátumok (sőt, akár fogankénti implantátumokkal) kerülhessenek a csontba – csak ez sokkal hosszabb folyamattal, 3-5 műtéttel, kényelmetlenebb átmeneti idővel, magasabb költségekkel jár.

A szerző

Dr. Halász Zsolt

Szenvedélyem, hobbim a munkám: a Halász Klinika. Szerencsémre, boldogságomra már két nagy gyermekem is a klinika csapatát erősíti. Így remélem később sem vész el lendületem. A szakmai fejlődés, az innovatív újdonságok követése és elsajátítása a kedvteléseim közé tartozik, melynek élményét már megoszthatom gyermekemmel is. Amíg élek, dolgozni fogok!

Mosoly - teremtés - művészet

Garanciák

Bővebben

Prémium Silver és Prémium Gold csomagunkban: 10 év teljeskörű garanciát adunk minden fix fogpótlással ellátott implantátumunkra.

10 év teljeskörű garanciát adunk minden végleges fogpótlásunkra: nem eshet le, nem törhet vagy színeződhet el. Ha fogra kerül a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 év teljeskörű garancia* jár csontpótlásainkra. Olyat nem ismerünk, hogy sikertelen csontpótlás! Ha ritkán valamilyen komplikáció elő is fordul, még az is menthető – ennek megvannak a szakmai protokolljai; tudás és anyag-eszköz oldalról erre is fel vagyunk készülve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem vállalunk garanciát a csontpótlásra, amennyiben sinus-lift és egyéb kisebb csontpótlások esetén a páciens a műtétet megelőző napon, valamint a műtét utáni egy hétben dohányzik; valamint amennyiben 3 D / vertikális csontpótlás esetén 3 hónappal a beavatkozás előtt páciens nem szokott le a dohányzásról.

Bővebben

Bővebben

Élethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gyári, élethosszig tartó, a világ bármely
implantológusánál érvényesíthető cseregaranciája kiesett, eltávolított implantátumaikra.

Élethossz Xtra Garancia (kizárólag a Halász Klinikán *): A Nobel Biocare Holding AG további
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanciális műtét esetén, a szokásos Nobel Élethossz Garancián felül, a garanciális esethez kapcsolódó
további járulékos költségeket 1.500 € értékhatárig  a Nobel Biocare megtéríti. Az élethosszig érvényes
Xtra garancia kizárólag a Halász Klinikán beültetett Nobel Biocare Active TiUltra implantátumok esetén
áll rendelkezésre.

* Dr. Halász Zsolt kiemelkedő sikerességi rátával (0,6-0,7% alatti cseregaranciával), Magyarországon a
legnagyobb számban ültet be Nobel Biocare implantumokat. Ezért a Nobel Biocare, a világ legnagyobb
implantológiai vállalata, a Halász Klinikával együtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanciát pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

Bővebben

Bővebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakmáját magas szinten műveli, magabiztosan átlátja munkájának teljes spektrumát, annak számolnia kell tudni szinte minden eshetőséggel. Egy páciens állapota, a kiválasztott kezelési út milyen nehézségeket, csapdákat hozhat, azok megoldási módozatai – ezt előre fel kell mérni, megbeszélni, tisztázni.
Épp ezért a konzultáció során rendkívül alapos CT elemzést végzünk, majd olyan átgondolt, minden részletre kidolgozott kezelési tervet készítünk, melyben igyekszünk minden lehetőséget számításba venni.
Amennyiben a kezelés megkezdése után, a Kezelési Terv módosításra szorul, úgy arra csak a Páciens hozzájárulásával kerül sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!