A legtöbben halottak már arról, hogy létezik fogkő…de azt már kevesebben tudják, hogy okozhat-e bajt és van-e vele teendő.
Lássuk mi is az pontosan és mitől alakul ki!

A fogkő mindenki szájában kialakul, bármennyire is igyekszik tisztítani fogkefével és fogselyemmel a fogait. Ugyanis a fogakon (és nyelven) folyamatosan lepedék rakódik le, ami egy fehér színű, lemosható réteget képez a fogakon. Ha nincs rendszeresen eltávolítva a lepedék, akkor alakul át fogkővé és vastagszik, amíg nincs eltávolítva. Leggyakrabban az első metszőfogakon és felső rágófogakon rakodik rakódik le a legvastagabban.

Az alsó metszőfogakon kiakult fogkő

A lepedékben vagy másnéven plakkban több mint 600 fajta baktérium él, amelyek felelősek a fogak elszíneződésért, illetve szuvasság és a fogágybetegség kialakulásáért. Ugyanis ezek a baktériumok anyagcsere termékei és jelenléte irritálja az ínyt, ezáltal az begyullad, ennek a jele a fogmosásnál jelentkező ínyvérzés és a kellemetlen lehellet. Ha az ínygyulladás sokáig fennáll akkor az át képes terjedni a csontra is, amely elkezd visszahúzódni, és ez hosszútávon a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezet. Ebbe a rosszindulatú folyamatba lépünk be a fogkő eltávolítással, és akadályozzuk meg a káros folyamatokat. Illetve a fogak, fogpótlások, implantátumok élettartamát is meghosszabbítjuk vele.

Mit is csinálunk fogkő eltávolítás alkalmával?

Ez egy több lépésből álló folyamat, amely során az íny feletti és alatti lerakódásokat is eltávolítjuk.
Az első lépés: egy ultrahangos eszköz (depurátor) segítségevel lepattintgatjuk a fogak felszínéről a szabad szemmel is jól látható fogkövet.
Ezt követi a homokfúvás, mely során a fogak felszínére rakodott szabad szemmel már nem látható fogkövet távolítjuk el.
Végezetül pedig egy polírozó pasztával és kefével megyünk végig a fogak felszínén, amellyel a fogak felszínét simává és karcmentessé tesszük.
Ha szükséges, a szájápolási eszközök és technikák átbeszélésével és alkalmazásuk módjának bemutatásával lehet kiegészíteni a kezelést, hogy az otthoni szájápolás is minél alaposabb legyen.

Depurátorral történő fogeltáválítás

 

Símitáshoz használt homokfújó

Általában 6 havonta kell elvégezni, de vannak esetek amikor ennél gyakrabban is szükséges lehet. Ilyen eset pl: fogszabályzó kezelés, torlódott fogazat, nem megfelelő otthoni tisztítás, dohányzás vagy a már kialakult fogágybetegség.

A fogkő leszedést követően néhány hétig érzékenység jelentkezhet. Ettől nem kell megijedni, ez része a gyógyulási folyamatnak. Az érzékenység leggyakoribb oka az, hogy a fogkő lefedi és ezáltal elszigeteli a fogat a különböző ingerektől. Ez jeletnkezhet hidegre és melegre, ami miatt evés és ivás közben fájdalom tapasztalható.

Gyakran felmerülő kérdések:

Sérülhet-e a fog a depurátortól?
Fogakban nem képes kárt tenni, ugyanis a frekvencia amivel rezeg az csak ahhoz vezet, hogy a rezgés hatására leválik a fog felszínéről a fogkő.

Koptatja-e a fogat?
Nem, mert amiket alkalamzunk anyagok homokszóráshoz, illetve polírozáshoz sokkal puhább szemcséket tartalmaznak, mint a fogakat borító zománc.

Implantátum esetén is van rá szükség?
Van, sőt jobban! Ugyanis az implantátumnak nincs saját védekező mechanizmusa, míg a fogaknak van.

A szerző

Dr. Halász Solt

Az állandó gyerekkori barkácsolással és legózással egyidejűleg választottam a fogászatot hivatásomként. A munkámat a maximalizmus és a perfekcionizmus hatja át - ahogy a Halász Klinikán ezt már megszokhatták Pácienseink-, mely során a lehető legtökéletesebb munkát igyekszem kiadni a kezeim közül, így édesapámat követve, még hosszú évtizedekig nyújthatjuk a megszokott színvonalú ellátást.

Mosoly - teremtés - művészet

Garanciák

Bővebben

Prémium Silver és Prémium Gold csomagunkban: 10 év teljeskörű garanciát adunk minden fix fogpótlással ellátott implantátumunkra.

10 év teljeskörű garanciát adunk minden végleges fogpótlásunkra: nem eshet le, nem törhet vagy színeződhet el. Ha fogra kerül a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 év teljeskörű garancia* jár csontpótlásainkra. Olyat nem ismerünk, hogy sikertelen csontpótlás! Ha ritkán valamilyen komplikáció elő is fordul, még az is menthető – ennek megvannak a szakmai protokolljai; tudás és anyag-eszköz oldalról erre is fel vagyunk készülve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem vállalunk garanciát a csontpótlásra, amennyiben sinus-lift és egyéb kisebb csontpótlások esetén a páciens a műtétet megelőző napon, valamint a műtét utáni egy hétben dohányzik; valamint amennyiben 3 D / vertikális csontpótlás esetén 3 hónappal a beavatkozás előtt páciens nem szokott le a dohányzásról.

Bővebben

Bővebben

Élethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gyári, élethosszig tartó, a világ bármely
implantológusánál érvényesíthető cseregaranciája kiesett, eltávolított implantátumaikra.

Élethossz Xtra Garancia (kizárólag a Halász Klinikán *): A Nobel Biocare Holding AG további
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanciális műtét esetén, a szokásos Nobel Élethossz Garancián felül, a garanciális esethez kapcsolódó
további járulékos költségeket 1.500 € értékhatárig  a Nobel Biocare megtéríti. Az élethosszig érvényes
Xtra garancia kizárólag a Halász Klinikán beültetett Nobel Biocare Active TiUltra implantátumok esetén
áll rendelkezésre.

* Dr. Halász Zsolt kiemelkedő sikerességi rátával (0,6-0,7% alatti cseregaranciával), Magyarországon a
legnagyobb számban ültet be Nobel Biocare implantumokat. Ezért a Nobel Biocare, a világ legnagyobb
implantológiai vállalata, a Halász Klinikával együtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanciát pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

Bővebben

Bővebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakmáját magas szinten műveli, magabiztosan átlátja munkájának teljes spektrumát, annak számolnia kell tudni szinte minden eshetőséggel. Egy páciens állapota, a kiválasztott kezelési út milyen nehézségeket, csapdákat hozhat, azok megoldási módozatai – ezt előre fel kell mérni, megbeszélni, tisztázni.
Épp ezért a konzultáció során rendkívül alapos CT elemzést végzünk, majd olyan átgondolt, minden részletre kidolgozott kezelési tervet készítünk, melyben igyekszünk minden lehetőséget számításba venni.
Amennyiben a kezelés megkezdése után, a Kezelési Terv módosításra szorul, úgy arra csak a Páciens hozzájárulásával kerül sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!