Alábbi, közérdeklődésre számot tartó kérdéseket tette fel implantátumos fogpótlásos posztunk alatt egy úr.

Több hírlevélnyi lesz válaszom.

Milyen és hány fajta fogpótlás létezik? Mikor, kinek melyik javasolt?

Elöljáróban: az általunk készített fogpótlásokat fogom bővebben ismertetni. Nem véletlen nem készítünk bizonyos fajta fogpótlásokat, melyeket *-gal jelöltem. De röviden szakmai ellenvetéseimmel együtt, azokat is bemutatom.

* 1. Implantátumos kivehető fogpótlások

Bár már két implantátum növeli egy lötyögő-mozgó kivehető fogsor stabilitását, azonban szerintem túl sok a hátránya. Mivel a kivehető fogsor alatt, teljesen “beburkolva” helyezkedik el az implantátum, a legeslegfontosabb tisztító tényező, az öntisztulás megszűnik. Rágás, beszéd során az étel, az ajak, a nyelv súroló hatása, a nyál áramlása nem tisztíthatja az implantátum felépítményeket, így az ínysorvadás felgyorsul.

A kivehető fogsorok mindig az összenyomható ínyen is támaszkodnak: itt mindig felgyorsul az ínysorvadás, mely tovább növeli a fogsor mikromozgásait. Ez fokozott mechanikai igénybevétel az implantátumoknak.

Fentiek miatt sokkal rövidebb a protézisek alá kerülő implantátumok élettartama.

Továbbá mégiscsak egy kivehető fogsora van a páciensnek, mely nem annyira kényelmes, mint egy fix híd.

2. Fix implantátumos fogpótlások

2.1. Ragasztott, vagy csavarozott?

* 2.1.1. Implantátum felépítményhez ragasztott fogpótlások.

A mai kifinomult, minőségi, implantátumhoz csavarozott fogpótlásokkal szemben a ragasztott fogpótlások egyszerűbb, pontatlanabb, gyorsabb, “kényelmesebb” munkát engednek meg fogorvosnak, fogtechnikusnak.

Az implantátum “fejekre” (felépítményekre) felragasztott koronák esetén a problémákat, a lenyomatvételi pontatlanságokat a ragasztó fuga növelésével a “szőnyeg alá lehet söpörni”: a felépítményeken, ha nem pontosan illeszkedik a korona, az elálló koronaszél, a ragasztó fugával együtt nem ritkán 1-2 mm-es, tisztíthatatlan lépcsőt okoz. Itt pang az étel, lerakódik a fogkő, mely ínygyulladást, fogágysorvadást, implantátum vesztést okoz.

További gond, hogy ragasztott koronák 30%-ánál ragasztó maradványok maradnak a felépítményen, mely szintén ínysorvadást, csontlebontódást okoz (ld. zöld nyíl).

Újabb hátránya a véglegesen felragasztott koronáknak, hogy szükség esetén sem távolíthatók el későbbi javítás, vagy kényelmetlenség esetén a fogpótlás módosítása céljából.

2.1.2. Implantátumhoz csavarozott fogpótlások:

A fogpótláson áthaladó csavar a fogpótlást vagy közvetlenül az implantátumhoz, vagy már egy speciális felépítményhez rögzíti. A Halász Klinikán ha csak lehet, az utóbbi megoldást preferáljuk: igaz, hogy jelentős plusz költség az implantátum és fogpótlás közé iktatni egy ilyen felépítményt, azonban ínysorvadás ellen ez ad legnagyobb biztonságot, így a legtartósabb.

A csavarozott fogpótlások század milliméter pontos munkát igényelnek. Nem megfelelően pontos munkavégzés esetén az elkészült fogpótlás akár be sem helyezhető, melynek lehetősége elriaszt egyes kollégákat ettől.
Ha jól dolgozik a fogorvos, minden szempontból precízebb, tehát tartósabb, kényelmesebb a páciensnek.

Praktikus előnye, hogy a fogorvos könnyen el tudja távolítani. Lehet, hogy néhány hét, hónap múltán a páciens rájön, valami mégsem tetszik, nem kényelmes; vagy egy sérülés évek múlva…mivel eltávolítható, a fogtechnika tudja módosítani, illetve javítani.

A szerző

Dr. Halász Zsolt

Szenvedélyem, hobbim a munkám: a Halász Klinika. Szerencsémre, boldogságomra már két nagy gyermekem is a klinika csapatát erősíti. Így remélem később sem vész el lendületem. A szakmai fejlődés, az innovatív újdonságok követése és elsajátítása a kedvteléseim közé tartozik, melynek élményét már megoszthatom gyermekemmel is. Amíg élek, dolgozni fogok!

Mosoly - teremtés - művészet

Garanciák

Bővebben

Prémium Silver és Prémium Gold csomagunkban: 10 év teljeskörű garanciát adunk minden fix fogpótlással ellátott implantátumunkra.

10 év teljeskörű garanciát adunk minden végleges fogpótlásunkra: nem eshet le, nem törhet vagy színeződhet el. Ha fogra kerül a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 év teljeskörű garancia* jár csontpótlásainkra. Olyat nem ismerünk, hogy sikertelen csontpótlás! Ha ritkán valamilyen komplikáció elő is fordul, még az is menthető – ennek megvannak a szakmai protokolljai; tudás és anyag-eszköz oldalról erre is fel vagyunk készülve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem vállalunk garanciát a csontpótlásra, amennyiben sinus-lift és egyéb kisebb csontpótlások esetén a páciens a műtétet megelőző napon, valamint a műtét utáni egy hétben dohányzik; valamint amennyiben 3 D / vertikális csontpótlás esetén 3 hónappal a beavatkozás előtt páciens nem szokott le a dohányzásról.

Bővebben

Bővebben

Élethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gyári, élethosszig tartó, a világ bármely
implantológusánál érvényesíthető cseregaranciája kiesett, eltávolított implantátumaikra.

Élethossz Xtra Garancia (kizárólag a Halász Klinikán *): A Nobel Biocare Holding AG további
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanciális műtét esetén, a szokásos Nobel Élethossz Garancián felül, a garanciális esethez kapcsolódó
további járulékos költségeket 1.500 € értékhatárig  a Nobel Biocare megtéríti. Az élethosszig érvényes
Xtra garancia kizárólag a Halász Klinikán beültetett Nobel Biocare Active TiUltra implantátumok esetén
áll rendelkezésre.

* Dr. Halász Zsolt kiemelkedő sikerességi rátával (0,6-0,7% alatti cseregaranciával), Magyarországon a
legnagyobb számban ültet be Nobel Biocare implantumokat. Ezért a Nobel Biocare, a világ legnagyobb
implantológiai vállalata, a Halász Klinikával együtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanciát pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

Bővebben

Bővebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakmáját magas szinten műveli, magabiztosan átlátja munkájának teljes spektrumát, annak számolnia kell tudni szinte minden eshetőséggel. Egy páciens állapota, a kiválasztott kezelési út milyen nehézségeket, csapdákat hozhat, azok megoldási módozatai – ezt előre fel kell mérni, megbeszélni, tisztázni.
Épp ezért a konzultáció során rendkívül alapos CT elemzést végzünk, majd olyan átgondolt, minden részletre kidolgozott kezelési tervet készítünk, melyben igyekszünk minden lehetőséget számításba venni.
Amennyiben a kezelés megkezdése után, a Kezelési Terv módosításra szorul, úgy arra csak a Páciens hozzájárulásával kerül sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!