Kedves Olvasóm!

A többség eszébe sem jut, hogy akár csak egyetlen fog elvesztése milyen következményeket von maga után?! Alább honlapunk Foghiányok következményei> aloldalát alaposan kifejtem.

Mivel rendkívül szerteágazók e következmények, terjedelmessége miatt 2 részre osztom mondandóm.

Az biztosan mindenkinek eszébe jut, ha egy fogát ki kell húzni, akkor a kihúzott, és a szemközti (antagonista) fog rágófelszíne kiesik a rágásból, az étel nem lesz eléggé megrágva, stb. De ennél sokkal “színesebb” dolgok is történnek.

A legszembeötlőbb és leggyorsabb elváltozás fogeltávolítás után az fogközt kitöltő ún. ínypapilla (ínyszemölcs, ínycsipke) elsorvadása az őt alátámasztó csontsövénnyel együtt.

Ha később kerül oda implantátum, fogpótlás, ez íny- és csontszövet nincs többé. Csak bizonytalan kimenetelű és drága műtétekkel pótolható. Hiánya következtében a fogak és fogpótlás közti résbe (ld. fekete nyíl) bemegy és pang az étel, a lepedék, melyet nehéz tisztán tartani (fogselyem, interdental fogkefe). Megfelelő ápolás hiánya szájszagot okoz, szuvasodásra és fogágybetegségre hajlamosít. A koronák szélesítésével lehet szűkíteni ezt a teret – így viszont nem lehet már pont ugyanolyan formájú fogat készíteni, mint az eredeti!

Az ínypapilla kizárólag a fogeltávolításkor azonnal beültetett és ideiglenes koronával azonnal megterhelt implantátummal őrizhető meg. Bővebben>. A hónapokkal későbbi beültetés sem segít már.

Alábbi CT panoráma nézetén jól látható, még “csak” középsúlyos elváltozások kissé lassabban, hónapok alatt alakulnak ki:

  • Bal alsó 6-osból hátra mutató lila nyíl: a hetes hiánya miatt hatos el kezdett hátra mozogni, így eltávolodott az előtte levő fogtól, hogy megszűnt a két fog közti ún. kontaktpont. A kontaktpontnak fontos szerepe van az íny- és fogbetegségek elleni védelemben: az eltávolodott fogak közt keletkező résbe (lila bekarikázás) étel bejut, beszurul, mely fogszuvasodásra, ínyvisszahúzódásra, fogágybetegségre hajlamosít. Évek alatt képes annyira fellazulni akár egyetlen fog hánya miatt a kontaktpont rendszer, hogy még a túloldali fogak közt is rések keletkeznek.
  • Jobb felső utolsó 2 fog eltávolítása miatt az alsó, szemközti utolsó fog így elkezd kiemelkedni a csontból. A folyamatos kék vonal a néhai rágósíkot mutatja és láthatóan több milimétert kiemelkedett a jobb alsó 8-as (bölcsesség) fog. A kiemelkedés miatt a fogközben megszűnik az addigi kontaktpont, és kontaktpont alatti teret kitöltő ínycsipke (ún. ínypapilla) visszahúzódik. A létrejött fogközi nagyobb térbe lepedék, megrágott étel pang. A hetes fog azért nem emelkedett ki, mert egy picit a felső mostani utolsó fog ráharap, az nem enegedi kinőni.
  • Szaggatott kék vonal egy ritkábban előforduló történés: a foggal együtt a csont is kinő, kiemelkedik eredeti síkjából.
  • A két oldali zöld vonalak hossza mutatja a 2 oldali csont magasságbeli különbségét (szélessége ugyanúgy csökken, de ezen a nézeten ez nem látható). A jobb felső hátsó fogak eltávolítása után csontlebontódás, csontfelszívódás, a felső állcsonton még az arcüreg növekedése is törvényszerű.
  • Bal alsó hetes hiánya miatt a mögé eső 8-as (bölcsesség) fog előredőlt a foghiányba. Az eredeti tengelyállást a függőlegesebb sárga vonal, míg a dőlés mértékét a bölcsesség tengelyén átfutó sárga vonal mutatja. A előre dőlő fog ahogy rádől az ínyre, előtte mindig egy íny- és csonttasak alakul ki (ezen a felvételen a páciens fiatal kora miatt ennek még csak kezdeti stádiuma látható).

Ne vigasztalja magát senki azzal, hogy szegény mások 🙁 Ezek az elváltozások szinte mindig, mindenkinél azonnal megindulnak. A Halász Klinika 14.000 páciensének – a magyar átlagos foghiányt alapul véve – hiányzik 100-200.000 foga. Ebből maximum ötször láttam olyat, hogy nem kezdtek elmozdulni a fogak és nem volt további, a fogazat egészére kiható következménye foghiánynak.

Ez egyben azt is jelenti, hogy minél elhanyagoltabb egy foghiány, minél később lesz implantátummal pótolva, annál inkább lehetetlen vissszaállítani az eredeti állapotot.

Fenti elváltozásoknak szájüregen kívüli – szerintem még komolyabb – következményei is vannak. Erről a következő részben.

A szerző

Dr. Halász Zsolt

Szenvedélyem, hobbim a munkám: a Halász Klinika. Szerencsémre, boldogságomra már két nagy gyermekem is a klinika csapatát erősíti. Így remélem később sem vész el lendületem. A szakmai fejlődés, az innovatív újdonságok követése és elsajátítása a kedvteléseim közé tartozik, melynek élményét már megoszthatom gyermekemmel is. Amíg élek, dolgozni fogok!

Mosoly - teremtés - művészet

Garanciák

Bővebben

Prémium Silver és Prémium Gold csomagunkban: 10 év teljeskörű garanciát adunk minden fix fogpótlással ellátott implantátumunkra.

10 év teljeskörű garanciát adunk minden végleges fogpótlásunkra: nem eshet le, nem törhet vagy színeződhet el. Ha fogra kerül a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 év teljeskörű garancia* jár csontpótlásainkra. Olyat nem ismerünk, hogy sikertelen csontpótlás! Ha ritkán valamilyen komplikáció elő is fordul, még az is menthető – ennek megvannak a szakmai protokolljai; tudás és anyag-eszköz oldalról erre is fel vagyunk készülve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem vállalunk garanciát a csontpótlásra, amennyiben sinus-lift és egyéb kisebb csontpótlások esetén a páciens a műtétet megelőző napon, valamint a műtét utáni egy hétben dohányzik; valamint amennyiben 3 D / vertikális csontpótlás esetén 3 hónappal a beavatkozás előtt páciens nem szokott le a dohányzásról.

Bővebben

Bővebben

Élethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gyári, élethosszig tartó, a világ bármely
implantológusánál érvényesíthető cseregaranciája kiesett, eltávolított implantátumaikra.

Élethossz Xtra Garancia (kizárólag a Halász Klinikán *): A Nobel Biocare Holding AG további
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanciális műtét esetén, a szokásos Nobel Élethossz Garancián felül, a garanciális esethez kapcsolódó
további járulékos költségeket 1.500 € értékhatárig  a Nobel Biocare megtéríti. Az élethosszig érvényes
Xtra garancia kizárólag a Halász Klinikán beültetett Nobel Biocare Active TiUltra implantátumok esetén
áll rendelkezésre.

* Dr. Halász Zsolt kiemelkedő sikerességi rátával (0,6-0,7% alatti cseregaranciával), Magyarországon a
legnagyobb számban ültet be Nobel Biocare implantumokat. Ezért a Nobel Biocare, a világ legnagyobb
implantológiai vállalata, a Halász Klinikával együtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanciát pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

Bővebben

Bővebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakmáját magas szinten műveli, magabiztosan átlátja munkájának teljes spektrumát, annak számolnia kell tudni szinte minden eshetőséggel. Egy páciens állapota, a kiválasztott kezelési út milyen nehézségeket, csapdákat hozhat, azok megoldási módozatai – ezt előre fel kell mérni, megbeszélni, tisztázni.
Épp ezért a konzultáció során rendkívül alapos CT elemzést végzünk, majd olyan átgondolt, minden részletre kidolgozott kezelési tervet készítünk, melyben igyekszünk minden lehetőséget számításba venni.
Amennyiben a kezelés megkezdése után, a Kezelési Terv módosításra szorul, úgy arra csak a Páciens hozzájárulásával kerül sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!