Két laikus, tipikus tapasztalata egy chat-szobából komplikációikról:

“Nagyon féltem előtte de semmi okom nem volt rá. Kaptam rengeteg szurit, onnantól kezdve nem éreztem semmit. A hangok zavartak, meg belegondoltam hogy a csontomba fúr és kicsit elborzadtam. Amikor kész lett és szálltam ki a székből elkezdett fájni (közben még zsibbadtam de fájt), akkor kaptam fájdalomcsillapítót, el is múlt. Éjjel ébredtem fel hogy megint fáj be még egy bogyó és ennyi volt. Antibiotikumot kellett szednem. Rá két hétre kicsit feldagadt mert vmi bemehetett oda. Egy ilyen csavareszerűséget tett oda a doki hogy ne kelljen felnyitni mikor kapom a felépítményt. Ez a csavar kicsit kilazult azért gyulladt be. Pont ma kapom a koronát! :)”

 

“az implantátum beültetés után 2 héttel nem szabadna érezned ezeket amit írsz, 6 titánom van beültetve, már volt 2 kivételem is, az orvos hibázott, nem volt megfelelő a csontom az implantátum beültetéshez és ezért kiesett a helyéről, nem a szervezetük löki ki, hanem maga a környezet nincs előkészítve a beültetéshez az ínyben”

Tehát komplikációk, a kilökődés tünetei

fentebb említett két leggyakoribb oka, háttere:

1. A beültetett implantátumba a gyógyulás idejére becsavart ún. gyógyulási csavar (záró- és ínyformázó csavar) kilazulása, emiatt duzzanat, gyulladás, akár genny és sipoly képződés. Van, hogy fel sem tűnik a páciensnek, mert ki nem esik a “gyógycsavar”. De a csavar alatt, a bekerülő szerves anyagokból, a műtétkor bezárt vérből, a műtétkori becsavarozás során becsípődött-beszorult apró csont,- csonthártya-, ínyszövetekből genny képződik. Melytől általában némi csont el is veszik az implantátum nyakánál. Ettől még funkcióképes, tartós – bár évekkel rövidebb élettartamú – lehet az implantátum.

2. nem megfelelően előkészített csont, implantációs csontüreg; vagy nem “jól” gyógyult fogeltávolítás után a csont. Akár láthatatlan apró góc maradhatott a csontban, mely az implantátum elvesztését okozhatja. Továbbá:

3. a már meggyógyult implantáció helyén, környékén az íny utólag megduzzad, fáj, akár genny, vér folyhat belőle. Az első két pontbéli komplikáció is okozhatja ezt. De leggyakrabban a nem elég steril műtéti technika és körülmények (pl. nincs dedikált szájsebészeti műtő). Ez többnyire az implantátum elvesztését okozza.

4. ha a nyitva (az ún. ínyformázó csavarral, vagy ideiglenes koronával) gyógyuló implantátum el kezd mozogni, az implantátum vesztést jelez.
DE beültetéskor számtalan esetben készítünk azonnali ideiglenes koronát: leggyakrabban csak az ideiglenes korona lazul meg, az implantátumnak semmi baja; de ezt is mihamarabb orvosolni kell, nehogy a mozgó korona alá bejutó baktériumok idővel elfertőzzék a csontot is!

5. ha csontpótlás után hetekkel kezdenek kilökődni fehér csontpótló szemcsék, főképp, ha – akár csak visszafogott – panaszok mellett (fájdalom, duzzanat, diszkomfort érzés), az többnyire a csontpótlás sikertelenségét, a csontpótló elkötőszövetesedését jelzi.

6. A seb, a varrás szétnyílása 1 héten belül a csont, a csontpótlás, a az implantátum zárócsavar elfertőződését, az implantátum a csontpótlás elvesztését okozhatja.

Ártalmatlan, a sikerességet nem befolyásoló komplikációk

7. utóvérzés (1 napig vér, vérsavó szivárgása normális). Nagyon ritkán napok, akár hetekkel később is megindulhat vérzés. Szinte kizárólag felső szájpadláson szokott előfordulni. Ha erősebb, irány a kezelőorvos!

8. az ajak, az íny, az arc, a nyelv egy részének zsibbadása megmarad az érzéstelenítés megszűnése után is. Felső állcsont műtéteinél szinte kivétel nélkül elmúlik. Alul gyakoribb. Általában 1-2 hét, max fél éven belül elmúlik, extrém ritkán megmarad. Fontos: mindenképp, a lehető leghamarabb kell jelezni a kezelőorvosnak, hogy ha kell, minél hamarabb megtehesse a szükséges ellenlépéseket.

Melyek már nem is komplikációk…de ijesztőek, kellemetlenek lehetnek

9. csontpótlásnál a mebránt, illetve a pótolt csontot rögzítő apró szegek, csavarok a vékony ínyen át apró dudorokként jelentkeznek. Ezek minden esetben a végső lépésben eltávolításra kerülnek.

10. Vérömlenyek, véraláfutások.

11. A gyakran fájdalmas hólyagokként megjelenő afták a műtét során a szájkampókkal okozott szövet vongálás következtében jelentkeznek.

A fő 3 tényező, melyek drasztikusan, sokszorosára növelik a komplikációk, a kilökődés arányát:

1. Dohányzás.

Beültetés után 3 hónappal, fogpótlás készítés előtt ilyen, – dohányzás miatt – elvékonyodott íny, alatta már kissé sorvadt csont

2. Kezeletlen fogágybetegség (parodontózis 4 mm-nél mélyebb tasakokkal), nem megfelelő szájhigiénia (már a műtét előtt is! – a protokollt követve a Halász Klinikán nem is végzünk enélkül szájsebészeti beavatkozást).

3. A nem kordában tartott cukorbetegség (‹10 mmol/L!).

Tehát olyan, hogy implantátum kilökődés gyakorlatilag nem létezik!

Többnyire a 2-ik pontban leírt történések vezetnek ahhoz, hogy az implantátumot – akár teljesen fájdalmatlanul – körbenövi egy kötőszövetes tok, így az kilazul.

Extrém ritka a titán allergia. Ilyenkor cirkónium implantátum javasolt.

Mennyire kell félni a komplikációktól, ezek milyen gyakoriak?

Nemzetközi standardok szerint az 5 éven belüli 2%-os implantátum vesztési arány az elfogadott (a Halász Klinikán ez 0,6-0,7% !). Sajnos ismertek olyan helyek is, ahol 10%-ot is meghaladja ennek aránya.
Csontpótlásoknál, annak bonyolultságától – és a metódus kiforrottságától – függően 3-10% az elfogadott komplikációs hányad. (Pl. a sinus-lift csontpótlás egy 30-40 éves technika, tömegessége és kiforrottsága okán a legritkább a sikertelenség.)

A szerző

Dr. Halász Zsolt

Szenvedélyem, hobbim a munkám: a klinika.Szerencsémre, boldogságomra már két nagy gyermekem is a klinika csapatát erősíti. Így remélem később sem vész el lendületem. A szakmai fejlődés, az innovatív újdonságok követése és elsajátítása a kedvteléseim közé tartozik, melynek élményét már megoszthatom gyermekemmel is. Amíg élek, dolgozni fogok, sosem megyek nyugdíjba!

Mosoly - teremtés - művészet

Garanciák

Bővebben

Prémium Silver és Prémium Gold csomagunkban: 10 év teljeskörű garanciát adunk minden fix fogpótlással ellátott implantátumunkra.

10 év teljeskörű garanciát adunk minden végleges fogpótlásunkra: nem eshet le, nem törhet vagy színeződhet el. Ha fogra kerül a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 év teljeskörű garancia* jár csontpótlásainkra. Olyat nem ismerünk, hogy sikertelen csontpótlás! Ha ritkán valamilyen komplikáció elő is fordul, még az is menthető – ennek megvannak a szakmai protokolljai; tudás és anyag-eszköz oldalról erre is fel vagyunk készülve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem vállalunk garanciát a csontpótlásra, amennyiben sinus-lift és egyéb kisebb csontpótlások esetén a páciens a műtétet megelőző napon, valamint a műtét utáni egy hétben dohányzik; valamint amennyiben 3 D / vertikális csontpótlás esetén 3 hónappal a beavatkozás előtt páciens nem szokott le a dohányzásról.

Bővebben

Bővebben

Élethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gyári, élethosszig tartó, a világ bármely
implantológusánál érvényesíthető cseregaranciája kiesett, eltávolított implantátumaikra.

Élethossz Xtra Garancia (kizárólag a Halász Klinikán *): A Nobel Biocare Holding AG további
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanciális műtét esetén, a szokásos Nobel Élethossz Garancián felül, a garanciális esethez kapcsolódó
további járulékos költségeket 1.500 € értékhatárig  a Nobel Biocare megtéríti. Az élethosszig érvényes
Xtra garancia kizárólag a Halász Klinikán beültetett Nobel Biocare Active TiUltra implantátumok esetén
áll rendelkezésre.

* Dr. Halász Zsolt kiemelkedő sikerességi rátával (0,6-0,7% alatti cseregaranciával), Magyarországon a
legnagyobb számban ültet be Nobel Biocare implantumokat. Ezért a Nobel Biocare, a világ legnagyobb
implantológiai vállalata, a Halász Klinikával együtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanciát pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

Bővebben

Bővebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakmáját magas szinten műveli, magabiztosan átlátja munkájának teljes spektrumát, annak számolnia kell tudni szinte minden eshetőséggel. Egy páciens állapota, a kiválasztott kezelési út milyen nehézségeket, csapdákat hozhat, azok megoldási módozatai – ezt előre fel kell mérni, megbeszélni, tisztázni.
Épp ezért a konzultáció során rendkívül alapos CT elemzést végzünk, majd olyan átgondolt, minden részletre kidolgozott kezelési tervet készítünk, melyben igyekszünk minden lehetőséget számításba venni.
Amennyiben a kezelés megkezdése után, a Kezelési Terv módosításra szorul, úgy arra csak a Páciens hozzájárulásával kerül sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!