Nagyon megviselt egy sikertelenség.

Egy tanuls√°gos eset
‚Ķha ritk√°n is, n√°lunk is fordul elŇĎ komplik√°ci√≥. √Čvi t√∂bb sz√°z csontp√≥tl√°st v√©gz√ľnk; k√∂zt√ľk doh√°nyz√≥knak is.
11 √©ve t√∂rt√©nt velem az utols√≥, itt le√≠rthoz hasonl√≥ m√©rt√©kŇĪ sikertelens√©g.

Al√°bbi, 2021-ben t√∂rt√©nt eset miatt kezdtem bele a ‚Äúimplant√°ci√≥ √©s doh√°nyz√°s‚ÄĚ sorozatba.
Az erŇĎs doh√°nyos (napi 1-1,5 doboz) p√°ciens konkr√©t t√∂rt√©nete tank√∂nyvi p√©lda: pontr√≥l pontra minden megt√∂rt√©nt, amit doh√°nyz√°s biztosan okoz. (Sz√°j-, t√ľdŇĎr√°kot √©s hasonl√≥kat nem biztos, ‚Äúcsak‚ÄĚ n√∂veli es√©ly√ľket).
Vannak, akik nem veszik (elég) komolyan a dohányzás milyen gyors, visszafordíthatatlan kárt okoz.

 

Milyen doh√°nyz√°s okozta folyamatok bontakoztak ki jelen esetben?

Ebben az √°llapotban kereste fel klinik√°nkat a p√°ciens. Alul, fel√ľl egy valahol k√©sz√ľlt mintegy t√≠z √©ves implant√°tumos fogp√≥tl√°ssal; sok fogkŇĎvel, hatalmas csonttasakokkal; t√∂bb felsŇĎ implant√°tum mellŇĎl genny √ľr√ľlt (Piros p√∂tty√∂z√∂tt vonalak: csont mostani magass√°ga. Z√∂ld vonalak: valaha itt volt a csont, innen ‚ÄútŇĪnt el‚ÄĚ).
Az als√≥ kis k√©pek: a ‚Äúlegjobb‚ÄĚ √°llapot√ļ felsŇĎ implant√°tum: ami panor√°ma n√©zeten csontmagass√°gnak tŇĪnik, az val√≥j√°ban a metszeten l√°that√≥, hogy mennyire kint van az implant√°tum a ferd√©n elveszett csontb√≥l.

 

Az implant√°tumokon a fogak√©n√°l is elŇĎrehaladottabb a csontveszt√©s. Pedig a fogak ~35 √©ve vannak ebben a sz√°jban √©s ‚Äúhigi√©niai‚ÄĚ k√∂rnyezetben; az implant√°tumok viszont negyedannyi √©v ut√°n is rosszabb √°llapotba ker√ľltek.

Ez két dolgot jelent:

  • az implant√°tumok doh√°nyz√°sra-fog√°gybetegs√©gre fokozottan √©rz√©kenyek.
  • Anno, mikor implant√°lt√°k (nem √©n implant√°ltam, √≠gy biztosan nem tudom, de bizonyos jelek erre utalnak), az implant√°ci√≥ ut√°ni gy√≥gyul√°skor sem volt t√∂k√©letes a gy√≥gyul√°s! Val√≥sz√≠nŇĪleg az akkori fogp√≥tl√°s k√©sz√≠t√©s√©nek idŇĎpontj√°ra is m√°r egy kis, az implant√°tumnyak k√∂r√ľli gyullad√°s j√∂tt l√©tre, melytŇĎl a fog√°gybetegs√©g m√©g gyorsabban tudott haladni att√≥l kezdve.

A p√°ciens als√≥ fogain √©s implant√°tumain is jelentŇĎs a csontveszt√©s a fog√°gybetegs√©g miatt. Hogy mennyire kiemelt ok lehet ez esetben a doh√°nyz√°s, az is mutatja, hogy a felsŇĎ fogak, implant√°tumok √°llapota s√ļlyosabb:

  • a fog√°gybetegs√©g – doh√°nyz√°s n√©lk√ľl,- √°ltal√°ban ink√°bb az als√≥ fogakat k√°ros√≠tja;
  • a doh√°nyz√°s s√ļlyosb√≠totta fog√°gybetegs√©g a felsŇĎ fogakat ‚Äút√°madja‚ÄĚ intenz√≠vebben (ennek ok√°r√≥l k√∂vetkezŇĎ cikkben).

Als√≥ fogakat, implant√°tumokat megtartani tervezt√ľk. √ćgy itt elv√©gezt√ľk a megfelelŇĎ parodontol√≥giai kezel√©seket.
Ezzel egyidŇĎben elt√°vol√≠tottuk fel√ľlrŇĎl a 2 fogat √©s a 4 db implant√°tumot.
A 3 h√≥nappal k√©sŇĎbb bek√∂vetkezŇĎ csontp√≥tl√°s miatt k√©rt√ľk a p√°cienst, ha lehet, teljesen tegye le a cigarett√°t, hogy a legide√°lisabb csontp√≥tl√°si m√≥dszert v√©gezhess√ľk majd el.
Elj√∂tt a csontp√≥tl√°s napja. P√°ciens elmondta, nem tette le a cigarett√°t. √ćgy egy doh√°nyz√°sra kev√©sb√© √©rz√©keny csontp√≥tl√°si technik√°val lehetett csak elv√©gezni a mŇĪt√©tet (ez kevesebb, de elegendŇĎ csontot eredm√©nyez; viszont az eredeti csontmagass√°g √≠gy nem √©rhetŇĎ el; a hi√°nyz√≥ csont √©s √≠ny egy mŇĪ√≠nyes fogp√≥tl√°ssal p√≥toland√≥‚Ķezt megbesz√©lt√ľk, elfogadta).
F√°radtan, de √∂r√∂mmel konstat√°ltam, hogy e technikailag neh√©z, sok √≥r√°s csontp√≥tl√°st milyen sz√©pen megcsin√°ltam…

MŇĪt√©t elŇĎtt, √©s k√∂zvetlen ut√°na nyomat√©kosan, t√∂bbsz√∂r, t√∂bben elmondtuk, hogy minimum 3-4 napig, de jobb, ha 7-10 napig tilos a doh√°nyz√°s. Amit meghallgatott‚Ķ
‚Ķ√©s elsŇĎ √ļtja a bej√°rathoz vezetett, r√°gy√ļjtani (a mŇĪt√©t ut√°ni 24 √≥ra a legrizik√≥sabb).

 

Mi lett a vége?

2 hetes kontrollon fel√ľl mindk√©t oldalon sz√©tny√≠lt sebbŇĎl dŇĎlt a genny; mely egyik oldali arc√ľregre is r√°ment ( felv√©telen pirossal karik√°zva).
Sz√©pen l√°that√≥ak a csontp√≥tl√°s apr√≥ seg√©danyagai √©s “alkatr√©szei”) √©s nem gy√≥gyult √∂ssze hetek m√ļlt√°n sem az √≠ny.
IdŇĎk√∂zben m√°sik oldalon mag√°t√≥l √∂sszeforrt.
A csontpótlás mintegy fele elveszett.

 

√ćgy tov√°bbi, hosszadalmasabb kezel√©sek kellenek, az eddigiekn√©l is bonyolultabban orvosolhat√≥ helyzetbe ker√ľlt szeg√©ny illetŇĎ. Most m√°r biztosan csak teljes leszok√°s mellett t√∂rt√©nhet a helyre√°ll√≠t√°s.

De √©n, mi is tanultunk belŇĎle: az eddigiekn√©l is hat√°rozottabban kell felh√≠vni a doh√°nyz√°s k√°ros sz√°j√ľregi hat√°s√°ra a figyelmet (m√°r-m√°r h√ľly√©nek √©reztem magam eddig is, hogy ennyit besz√©l√ľnk errŇĎl minden egyes doh√°nyosnak. De h√°t nem lehet eleget).

“Doh√°nyz√≥s” sorozatunk utols√≥, negyedik r√©sze pedig a doh√°nyz√°s a sz√°j√ľreg sejtbiol√≥gi√°j√°ra val√≥ hat√°sait fogja ismertetni.

A szerzŇĎ

Dr. Hal√°sz Zsolt

Szenved√©lyem, hobbim a munk√°m: a Hal√°sz Klinika. Szerencs√©mre, boldogs√°gomra m√°r k√©t nagy gyermekem is a klinika csapat√°t erŇĎs√≠ti. √ćgy rem√©lem k√©sŇĎbb sem v√©sz el lend√ľletem. A szakmai fejlŇĎd√©s, az innovat√≠v √ļjdons√°gok k√∂vet√©se √©s elsaj√°t√≠t√°sa a kedvtel√©seim k√∂z√© tartozik, melynek √©lm√©ny√©t m√°r megoszthatom gyermekemmel is. Am√≠g √©lek, dolgozni fogok!

Mosoly - teremt√©s - mŇĪv√©szet

Garanci√°k

BŇĎvebben

Pr√©mium Silver √©s Pr√©mium Gold csomagunkban: 10 √©v teljesk√∂rŇĪ garanci√°t adunk minden fix fogp√≥tl√°ssal ell√°tott implant√°tumunkra.

10 √©v teljesk√∂rŇĪ garanci√°t adunk minden v√©gleges fogp√≥tl√°sunkra: nem eshet le, nem t√∂rhet vagy sz√≠nezŇĎdhet el. Ha fogra ker√ľl a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 √©v teljesk√∂rŇĪ garancia* j√°r csontp√≥tl√°sainkra. Olyat nem ismer√ľnk, hogy sikertelen csontp√≥tl√°s! Ha ritk√°n valamilyen komplik√°ci√≥ elŇĎ is fordul, m√©g az is menthetŇĎ ‚Äď ennek megvannak a szakmai protokolljai; tud√°s √©s anyag-eszk√∂z oldalr√≥l erre is fel vagyunk k√©sz√ľlve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem v√°llalunk garanci√°t a csontp√≥tl√°sra, amennyiben sinus-lift √©s egy√©b kisebb csontp√≥tl√°sok eset√©n a p√°ciens a mŇĪt√©tet megelŇĎzŇĎ napon, valamint a mŇĪt√©t ut√°ni egy h√©tben doh√°nyzik; valamint amennyiben 3 D / vertik√°lis csontp√≥tl√°s eset√©n 3 h√≥nappal a beavatkoz√°s elŇĎtt p√°ciens nem szokott le a doh√°nyz√°sr√≥l.

BŇĎvebben

BŇĎvebben

√Člethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gy√°ri, √©lethosszig tart√≥, a vil√°g b√°rmely
implantol√≥gus√°n√°l √©rv√©nyes√≠thetŇĎ cseregaranci√°ja kiesett, elt√°vol√≠tott implant√°tumaikra.

√Člethossz Xtra Garancia (kiz√°r√≥lag a Hal√°sz Klinik√°n *): A Nobel Biocare Holding AG tov√°bbi
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanci√°lis mŇĪt√©t eset√©n, a szok√°sos Nobel √Člethossz Garanci√°n fel√ľl, a garanci√°lis esethez kapcsol√≥d√≥
tov√°bbi j√°rul√©kos k√∂lts√©geket 1.500 ‚ā¨ √©rt√©khat√°rig¬† a Nobel Biocare megt√©r√≠ti. Az √©lethosszig √©rv√©nyes
Xtra garancia kiz√°r√≥lag a Hal√°sz Klinik√°n be√ľltetett Nobel Biocare Active TiUltra implant√°tumok eset√©n
áll rendelkezésre.

* Dr. Hal√°sz Zsolt kiemelkedŇĎ sikeress√©gi r√°t√°val (0,6-0,7% alatti cseregaranci√°val), Magyarorsz√°gon a
legnagyobb sz√°mban √ľltet be Nobel Biocare implantumokat. Ez√©rt a Nobel Biocare, a vil√°g legnagyobb
implantol√≥giai v√°llalata, a Hal√°sz Klinik√°val egy√ľtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanci√°t pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

BŇĎvebben

BŇĎvebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakm√°j√°t magas szinten mŇĪveli, magabiztosan √°tl√°tja munk√°j√°nak teljes spektrum√°t, annak sz√°molnia kell tudni szinte minden eshetŇĎs√©ggel. Egy p√°ciens √°llapota, a kiv√°lasztott kezel√©si √ļt milyen neh√©zs√©geket, csapd√°kat hozhat, azok megold√°si m√≥dozatai – ezt elŇĎre fel kell m√©rni, megbesz√©lni, tiszt√°zni.
√Čpp ez√©rt a konzult√°ci√≥ sor√°n rendk√≠v√ľl alapos CT elemz√©st v√©gz√ľnk, majd olyan √°tgondolt, minden r√©szletre kidolgozott kezel√©si tervet k√©sz√≠t√ľnk, melyben igyeksz√ľnk minden lehetŇĎs√©get sz√°m√≠t√°sba venni.
Amennyiben a kezel√©s megkezd√©se ut√°n, a Kezel√©si Terv m√≥dos√≠t√°sra szorul, √ļgy arra csak a P√°ciens hozz√°j√°rul√°s√°val ker√ľl sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

BŇĎvebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor koll√©g√°nk felveszi √Ėnnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
H√≠vjon minket, vagy √≠rjon nek√ľnk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!