A DOHÁNYZÁS CSONTPÓTLÁSra gyakorolt hatásával kezdem figyelemfelkeltésképp 4 részes “minisorozatomat”.

Mert itt a leggyorsabb, legközvetlenebb, legveszélyesebb a dohányzás hatása.
(A további részek: Dohányzás fogbeültetéskor. Dohányzás és fogágybetegség. Az utolsó rész “vájtfülűeknek”, kis tudományos alapok: A dohányzás hatásmechanizmusa a szájüregi szövetek élettani, sejtbiológiai folyamataiban ).
Klinikánk 15.000 páciense közül is sok száz főt érint ez a rész.
Alább leírtak az erős dohányosokra vonatkoznak.

Ki számít erős dohányosnak? Napi 10 száltól “fölfele”. A szervezet, a szájüreg napi 1, max. 2 szálat tolerál mérhető hatások nélkül.
A dohányzás káros az egészségre! – Hiába tudjuk, tudják, hogy a dohányzás többszörösére növeli a szokásos daganatok (gége-, tüdő-, szájrák) esélyét, de nem “elég gyakran” alakulnak ki e betegségek. Így már-már egy üres, hiteltelen lőzung sokak szemében fenti figyelmeztetés.
Ezért vannak akik nem veszik komolyan az implantáció, csontpótlás miatti dohányzási tilalmat. Pedig az “implantológiában” a cigaretta, szivar, pipa (e-cigaretta?!) hatása biztos: súlyos következményei elkerülhetetlenek; csontpótlás esetén még azonnaliak is.

Az implantológiában létezik olyan csontpótlási módszer (Sausage metódus), melynek erős dohányosok esetében közel 100% a sikertelenségi / komplikációs rátája: szinte biztosra vehető a sebszél szétnyílás, a gennyes gyulladás kialakulása, a teljes sikertelenség. Ezért a műtéti protokoll szerint dohányzóknak tilos elvégezni. Még akkor is, ha a műtét utáni napokban, hetekben egyáltalán nem gyújt rá az illető.
Amennyiben valakinél mindenképp Sausage technikával szükséges csontpótlást végezni, páciensnek 3 hónappal beavatkozás előtt teljesen abba kell hagynia a dohányzást, hogy szájüregi vérellátása helyreálljon; csontpótlás után 2 hónapig még tilos dohányoznia.

Minden műtéti beavatkozás érzékeny a dohányzásra, mindegyiknél jelentősen megnöveli a kockázatokat (implantáció).

Ilyen-olyan kompromisszumokkal dohányzóknak is elvégezhető valamilyen egyszerűsített, módosított, vagy éppen kellemetlenebb módon kivitelezhető csontpótlás: HA megelégedünk egy kisebb, még éppen elegendő nagyságú, – de nem az ideálisan “szép”, – csonttal; ha páciens nem akar gyönyörű csipkézett ínyt; stb.
De csontpótlás után mindenképp tilos a dohányzás. Az első 24 óra a legkritikusabb, ekkor TILOS; de az első 7 napban is mindenképp kerülendő. Vannak tanulmányok, melyek implantológiai műtétek előtti egy hétre, majd utána 2 hónapra javasolják a dohányzás felfüggesztését.

Egy erős dohányos 10 éves implantátumai melletti ínygyulladással jelentkezett. Kis, elhalt csont darabokat távolítottam el. E mélyen íny alatti csontszilánkok is szürkés-barnák voltak a cigarettafüsttől. Nem ritkán a dohányzók élő állcsontcsontjai, arcüregi nyálkahártyája sem fehér.

 

Mit okoz a dohányzás?
Csontpótlás után, annak helyén azonnal egy robbanászerű csont-, ér- és ínyképződési folyamat kell beinduljon. A beültetett csont(pótló) mihamarabb vérellátáshoz, rengeteg oxigénhez, tápanyaghoz és immunvédekezését biztosító fehérvérsejthez, ellenanyaghoz kell jusson: hogy a csont(pótló) “életre kelhessen”.
Az ínynek, benne az erekkel mihamarabb össze kell gyógyulnia. Hogy a szájüregben (és ételben) található baktériumok milliárdjai ne juthassanak az íny alá; hogy mihamarabb helyreálhasson az íny vérellátása (a csont vérellátásának 80-90%-át az íny legbelső, csonthártyai rétege szolgáltatja).
Erős dohányosok állcsontjaiban ez az összes gyógyulási folyamat nem néhány tíz %-kal lassabban, hanem töredék sebességgel és hatékonysággal zajlik.

A szerző

Dr. Halász Zsolt

Szenvedélyem, hobbim a munkám: a klinika.Szerencsémre, boldogságomra már két nagy gyermekem is a klinika csapatát erősíti. Így remélem később sem vész el lendületem. A szakmai fejlődés, az innovatív újdonságok követése és elsajátítása a kedvteléseim közé tartozik, melynek élményét már megoszthatom gyermekemmel is. Amíg élek, dolgozni fogok, sosem megyek nyugdíjba!

Mosoly - teremtés - művészet

Garanciák

Bővebben

Prémium Silver és Prémium Gold csomagunkban: 10 év teljeskörű garanciát adunk minden fix fogpótlással ellátott implantátumunkra.

10 év teljeskörű garanciát adunk minden végleges fogpótlásunkra: nem eshet le, nem törhet vagy színeződhet el. Ha fogra kerül a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 év teljeskörű garancia* jár csontpótlásainkra. Olyat nem ismerünk, hogy sikertelen csontpótlás! Ha ritkán valamilyen komplikáció elő is fordul, még az is menthető – ennek megvannak a szakmai protokolljai; tudás és anyag-eszköz oldalról erre is fel vagyunk készülve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem vállalunk garanciát a csontpótlásra, amennyiben sinus-lift és egyéb kisebb csontpótlások esetén a páciens a műtétet megelőző napon, valamint a műtét utáni egy hétben dohányzik; valamint amennyiben 3 D / vertikális csontpótlás esetén 3 hónappal a beavatkozás előtt páciens nem szokott le a dohányzásról.

Bővebben

Bővebben

Élethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gyári, élethosszig tartó, a világ bármely
implantológusánál érvényesíthető cseregaranciája kiesett, eltávolított implantátumaikra.

Élethossz Xtra Garancia (kizárólag a Halász Klinikán *): A Nobel Biocare Holding AG további
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanciális műtét esetén, a szokásos Nobel Élethossz Garancián felül, a garanciális esethez kapcsolódó
további járulékos költségeket 1.500 € értékhatárig  a Nobel Biocare megtéríti. Az élethosszig érvényes
Xtra garancia kizárólag a Halász Klinikán beültetett Nobel Biocare Active TiUltra implantátumok esetén
áll rendelkezésre.

* Dr. Halász Zsolt kiemelkedő sikerességi rátával (0,6-0,7% alatti cseregaranciával), Magyarországon a
legnagyobb számban ültet be Nobel Biocare implantumokat. Ezért a Nobel Biocare, a világ legnagyobb
implantológiai vállalata, a Halász Klinikával együtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanciát pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

Bővebben

Bővebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakmáját magas szinten műveli, magabiztosan átlátja munkájának teljes spektrumát, annak számolnia kell tudni szinte minden eshetőséggel. Egy páciens állapota, a kiválasztott kezelési út milyen nehézségeket, csapdákat hozhat, azok megoldási módozatai – ezt előre fel kell mérni, megbeszélni, tisztázni.
Épp ezért a konzultáció során rendkívül alapos CT elemzést végzünk, majd olyan átgondolt, minden részletre kidolgozott kezelési tervet készítünk, melyben igyekszünk minden lehetőséget számításba venni.
Amennyiben a kezelés megkezdése után, a Kezelési Terv módosításra szorul, úgy arra csak a Páciens hozzájárulásával kerül sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!