A második részben a fogbeültetés körüli időszak dohányzásának, a frissen beültetett implantátumra gyakorolt hatásával foglalkozom.

Az erős dohányzás miatt:

  • Erősebb a plakk és fogkőképződés, így eleve több baktérium található azonos minőségű szájhigiénia mellett is egy dohányos szájában, összehasonlítva egy nem-dohányzóéval.
  • Kevesebb, akár felére csökkent a szájüregi vérellátás.
  • A csont gyógyulási, átépülés mechanizmusai károsodottak.
  • Az íny növekedési, gyógyulási folyamatai korlátozottak.
  • Az íny “áteresztőképessége” megnő; ellenállóképességét adó középső, kötőszöveti rétege elvékonyodott.

Tehát, képzeljünk el egy háborút: saját hadseregünket úgy küldjük harcba, hogy saját katonáink számát lecsökkentjük, sőt, csak sérült-beteg harcosokkal vesszük fel a harcot a megnövelt számú ellenséggel szemben…csak ez a harc a szájunkban zajlik.

Műtét után egy, az évmilliók alatt tökéletesített gyógyulási folyamat zajlik. A dohányzók több lépésben beavatkoznak a háborúba…az ellenfél, a baktériumok javára: segítenek nekik szaporodni; sőt saját védekező (gyógyulási) képességüket több ponton gyengítik.

A gyakorlatban mi is történik? A baktériumokkal “dúsabb” szájüregbe ültetett implantátumot egy vékonyabb, lassabban növekedő íny övezi: a baktériumok hosszabb ideig be tudnak jutni az íny alá. A nikotin miatt lecsökkent vérellátás nem tud elegendő tápanyagot szolgáltatni a gyógyuláshoz, így az még lassabb lesz; a kevesebb vér nem szállít elegendő fehérvérsejtet, antitestet, melyek a már bejutott baktériumokkal szembeszállhatnának. A csont is lassabban gyógyul, rosszabb minőségű lesz, kevéssé tud ellenállni a baktériumok támadásának. Nagyobb csontlebontódás várható az implantátum körül a gyógyulási időszakban.

Tudományos tanulmányok szerint a fogászati implantátumok sikerességi aránya 98% (klinikánkon 99-99,5%). Tehát 1-2% a sikertelenség.

A dohányzás a csontintegráció sikerének egyik fő kockázati tényezője. A dohányzás miatti fogimplantátum elvesztés aránya különböző tanulmányok szerint 6,5-20% (e tág határt a tanulmányok eltérő paraméterezési, mérési metódusai is okozzák).

Tehát erős dohányosoknál 3-10-szer nagyobb az implantátum vesztés esélye!

A jó hír: HA 3 hónappal implantáció, csontbeültetés előtt abbahagyod a dohányzást, teljesen normalizálódnak a szájüregi szövetek élettani folyamatai – mintha sosem dohányoztál volna. Ha műtét után 2 hónapig (a legmegengedőbb tanulmányok szerint 7-10 napig) nem dohányzol, tulajdonképpen tökéletesen meggyógyul.

Viszont, ha hibátlanul meg is gyógyult, a későbbiekben az újrakezedett dohányzás ismét kockázattá válik. Erről fog a következő rész szólni.

A fényképen a számtalan komplikáció lehetőség közül egy kevéssé “tragikus”, de dohányzóknál biztosan előfordul: vékony íny, az is lassan nőtt össze. Emiatt hiányzik a szemfog és implantátum között a papilla (“ínycsipke”), szép már nem lesz, ha a szemfog és az implantátumos korona közti lyukat nem tölti ki az ínypapilla. A nagyobb gond, hogy némi csont is felszívódott, így az implantátum nyaka kicsit kilóg az íny alatt a csontból – ez már gyulladásra hajlamosít, sérülékenyebbé és rövidebb életűvé teszi az implantátumot.

A szerző

Dr. Halász Zsolt

Szenvedélyem, hobbim a munkám: a klinika.Szerencsémre, boldogságomra már két nagy gyermekem is a klinika csapatát erősíti. Így remélem később sem vész el lendületem. A szakmai fejlődés, az innovatív újdonságok követése és elsajátítása a kedvteléseim közé tartozik, melynek élményét már megoszthatom gyermekemmel is. Amíg élek, dolgozni fogok, sosem megyek nyugdíjba!

Mosoly - teremtés - művészet

Garanciák

Bővebben

Prémium Silver és Prémium Gold csomagunkban: 10 év teljeskörű garanciát adunk minden fix fogpótlással ellátott implantátumunkra.

10 év teljeskörű garanciát adunk minden végleges fogpótlásunkra: nem eshet le, nem törhet vagy színeződhet el. Ha fogra kerül a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 év teljeskörű garancia* jár csontpótlásainkra. Olyat nem ismerünk, hogy sikertelen csontpótlás! Ha ritkán valamilyen komplikáció elő is fordul, még az is menthető – ennek megvannak a szakmai protokolljai; tudás és anyag-eszköz oldalról erre is fel vagyunk készülve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem vállalunk garanciát a csontpótlásra, amennyiben sinus-lift és egyéb kisebb csontpótlások esetén a páciens a műtétet megelőző napon, valamint a műtét utáni egy hétben dohányzik; valamint amennyiben 3 D / vertikális csontpótlás esetén 3 hónappal a beavatkozás előtt páciens nem szokott le a dohányzásról.

Bővebben

Bővebben

Élethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gyári, élethosszig tartó, a világ bármely
implantológusánál érvényesíthető cseregaranciája kiesett, eltávolított implantátumaikra.

Élethossz Xtra Garancia (kizárólag a Halász Klinikán *): A Nobel Biocare Holding AG további
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanciális műtét esetén, a szokásos Nobel Élethossz Garancián felül, a garanciális esethez kapcsolódó
további járulékos költségeket 1.500 € értékhatárig  a Nobel Biocare megtéríti. Az élethosszig érvényes
Xtra garancia kizárólag a Halász Klinikán beültetett Nobel Biocare Active TiUltra implantátumok esetén
áll rendelkezésre.

* Dr. Halász Zsolt kiemelkedő sikerességi rátával (0,6-0,7% alatti cseregaranciával), Magyarországon a
legnagyobb számban ültet be Nobel Biocare implantumokat. Ezért a Nobel Biocare, a világ legnagyobb
implantológiai vállalata, a Halász Klinikával együtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanciát pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

Bővebben

Bővebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakmáját magas szinten műveli, magabiztosan átlátja munkájának teljes spektrumát, annak számolnia kell tudni szinte minden eshetőséggel. Egy páciens állapota, a kiválasztott kezelési út milyen nehézségeket, csapdákat hozhat, azok megoldási módozatai – ezt előre fel kell mérni, megbeszélni, tisztázni.
Épp ezért a konzultáció során rendkívül alapos CT elemzést végzünk, majd olyan átgondolt, minden részletre kidolgozott kezelési tervet készítünk, melyben igyekszünk minden lehetőséget számításba venni.
Amennyiben a kezelés megkezdése után, a Kezelési Terv módosításra szorul, úgy arra csak a Páciens hozzájárulásával kerül sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!