A dohányzás hatása a saját fogakra, különösképp az implantátumokra.

Sokan azt hiszik, az implantátumon nem jelentkezhetnek fogbetegségek. Szuvasodás valóban nem. Azonban a fogágybetegség, ínysorvadás (parodontózis), íny- és csonttasak nem csak hogy előfordul, de az implantátum még fogékonyabb is rá.

Mi a fogágybetegség, mi okozza?

A fogágybetegség stádiumai: a fogon, majd a foggyökéren felhalmozódó lepedék tulajdonképpen egy baktérium telep. A lepedék ha zavartalanul “nőhet”, annak baktérium összetétele folyamatosan “fejlődik”. Ha ~2 hétig nem jár arra fogkefe, kristályosodási gócpontok, fogkő szigetek alakulnak ki a lepedékben, melyek idővel összefüggő elmeszesedett baktérium telepet, fogkövet alkotnak. Ha valaki nem jár fogkőeltávolításra, ahogy telnek a hónapok, a fogkő hízik, ínygyulladást, majd íny-, később csontsorvadást okoz. A fogkő pedig egyre mélyebbre tud hatolni; szinte tolja le maga előtt az ínyt és csontot a foggyökérről. Mindeközben egyre agresszívebb baktériumok is megtelepednek a fogkőben, melyek gyorsítják a csontpusztulást; a csonttasak legmélyebb részén, a tasak fenekén egy állandó “gennypocsolya” pang – tele elhalt szövetekkel és baktériumokkal.
Az íny egy relatíve ellenálló, speciális rost rendszerrel nő a foghoz. Ilyen az implatátumoknál nem alakulhat ki: itt egy lazább, sérülékenyebb hámtapadással nő hozzá az íny az implantátum felszínéhez.

Az előző részekben leírtak szerint a dohányzás következtében egy regenerációjában korlátozott, elvékonyodott, sérült íny, csökkent vérellátással és immunvédekezéssel a háta mögött kellene megvédje a fogakat. Sőt, a dohányzás még fokozza is a lepedék képződést, a baktérium akkumulációt.
Ha rendszeres és alapos fogkőeltávolítással és otthoni szájápolással nem kedvezünk ínyünknek, nem “lélegezhet fel”, a baktériumok állandó rohamai előbb utóbb áttörik az íny védelmi vonalát és hozzáférnek, elkezdik elpusztítani a csontot…és máris kialakult a csonttasak. Mely egyre csak mélyül kezelés nélkül.

Na, most ebbe a környezetbe képzeljünk bele egy titán csavart, egy implantátumot: amelyhez amúgy is csak gyengébben tudott hozzánőni az íny. Ha van egy hatalmas várunk vastag tölgy várkapukkal (=fogak) és deszka kapukkal (=implantátumok): ha egyfolytában rohamozza a kapukat az ellenség (a baktériumok), egyértelmű, hogy a gyenge hamarabb megadja magát.

Az implantátum mindig hajlamosabb fogágybetegségre. Fokozott gondozást és figyelmet igényel.

Ha pedig már implantátum mellett kialakult az íny- illetve csonttasak, a “védőknek” sokkal nehezebb a feladata; sőt, teljes gyógyulás nem lehetséges. Ugyanis, míg a fogak gyökereinek sima felszíne relatíve könnyen letisztítható, közel tükörsimává és baktérium mentessé tehető; addig az implantátumok meneteinek mélyén, valamint a titán felületén – az erősebb csontintegráció érdekében kialakított – felületi érdesség mikronos gödreinek millióiban baktériumok hatalmas tömege kiirtathatatlanul megbújhat.

Egy dohányzó páciens fogágybetegség miatt eltávolított implantátuma (tele barnás-fekete fogkővel)

Néhány “érdekesség”:
Dohányzás okozta fogimplantátum tasak képződés a felső állcsontban kifejezettebb, gyakoribb. A felső állcsont gyengébb, szivacsosabb csontállománya lehet ennek egyik oka.
A dohányzás érszűkítő hatása a nikotin véráramba történő felszívódása révén súlyosbítja a fogak és implantátum körüli ínyproblémákat.
Az alsó állcsont kevésbé kitett a szöveteken könnyen átjutó nikotin hatásának, mivel e terület a nyelv és szájfenék által fedettebb.

Tehát:

  • a dohányzás sokszorosára növeli az implantátum vesztés esélyét.
  • Biztosan megrövidíti élettartamát.
  • a legmodenebb implantátumok jobban ellenállnak a fogágybetegségnek.

A szerző

Dr. Halász Zsolt

Szenvedélyem, hobbim a munkám: a klinika.Szerencsémre, boldogságomra már két nagy gyermekem is a klinika csapatát erősíti. Így remélem később sem vész el lendületem. A szakmai fejlődés, az innovatív újdonságok követése és elsajátítása a kedvteléseim közé tartozik, melynek élményét már megoszthatom gyermekemmel is. Amíg élek, dolgozni fogok, sosem megyek nyugdíjba!

Mosoly - teremtés - művészet

Garanciák

Bővebben

Prémium Silver és Prémium Gold csomagunkban: 10 év teljeskörű garanciát adunk minden fix fogpótlással ellátott implantátumunkra.

10 év teljeskörű garanciát adunk minden végleges fogpótlásunkra: nem eshet le, nem törhet vagy színeződhet el. Ha fogra kerül a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 év teljeskörű garancia* jár csontpótlásainkra. Olyat nem ismerünk, hogy sikertelen csontpótlás! Ha ritkán valamilyen komplikáció elő is fordul, még az is menthető – ennek megvannak a szakmai protokolljai; tudás és anyag-eszköz oldalról erre is fel vagyunk készülve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem vállalunk garanciát a csontpótlásra, amennyiben sinus-lift és egyéb kisebb csontpótlások esetén a páciens a műtétet megelőző napon, valamint a műtét utáni egy hétben dohányzik; valamint amennyiben 3 D / vertikális csontpótlás esetén 3 hónappal a beavatkozás előtt páciens nem szokott le a dohányzásról.

Bővebben

Bővebben

Élethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gyári, élethosszig tartó, a világ bármely
implantológusánál érvényesíthető cseregaranciája kiesett, eltávolított implantátumaikra.

Élethossz Xtra Garancia (kizárólag a Halász Klinikán *): A Nobel Biocare Holding AG további
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanciális műtét esetén, a szokásos Nobel Élethossz Garancián felül, a garanciális esethez kapcsolódó
további járulékos költségeket 1.500 € értékhatárig  a Nobel Biocare megtéríti. Az élethosszig érvényes
Xtra garancia kizárólag a Halász Klinikán beültetett Nobel Biocare Active TiUltra implantátumok esetén
áll rendelkezésre.

* Dr. Halász Zsolt kiemelkedő sikerességi rátával (0,6-0,7% alatti cseregaranciával), Magyarországon a
legnagyobb számban ültet be Nobel Biocare implantumokat. Ezért a Nobel Biocare, a világ legnagyobb
implantológiai vállalata, a Halász Klinikával együtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanciát pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

Bővebben

Bővebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakmáját magas szinten műveli, magabiztosan átlátja munkájának teljes spektrumát, annak számolnia kell tudni szinte minden eshetőséggel. Egy páciens állapota, a kiválasztott kezelési út milyen nehézségeket, csapdákat hozhat, azok megoldási módozatai – ezt előre fel kell mérni, megbeszélni, tisztázni.
Épp ezért a konzultáció során rendkívül alapos CT elemzést végzünk, majd olyan átgondolt, minden részletre kidolgozott kezelési tervet készítünk, melyben igyekszünk minden lehetőséget számításba venni.
Amennyiben a kezelés megkezdése után, a Kezelési Terv módosításra szorul, úgy arra csak a Páciens hozzájárulásával kerül sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!