Mi ez? // Kell tőle félni?

A ciszta népies nevén „gennyzacskó“. De hogy mi is ez van egy rövid és egy hosszú tudományosabb válasz is.
Röviden egy gyulladás, amit a fog elhalása okoz…de ez az állítás csak részben igaz.

Hosszabban pedig:
Definició szerint egy hámmal bélelt és kötőszövetes fallal rendelkező „tömlő“, benne folyadékkal (gennyel vagy pisiszerű folyadékkal).
Röntgenen, de többnyire csak CT-n látható a fog gyökér csúcsa körül kialakuló csontüreg. Ez az üreg egy krónikus gyulladás eredménye (latinul: periodontitis periapicalis chronica), ami lehet ciszta vagy granulóma (a granulóma belsejében nincs folyadék-gyülem). De ezt műtét során történő szemrevételezés és/vagy szövettan után tudjuk biztosan állítani. Szerencsére bármelyik is, ugyanarra a kezelésre van szükség.

A ciszta, mint kifejezés azért ragadt rá ezekre az állapotokra, mert többen hallották már ezt a kifejezést, és nem is hazudunk, ha ezt állítjuk.
A páciensek megrémülve és egyben értetlenkedve szokták kérdezni, hogy „Rákos vagyok?“. Szerencsére nem! „Csupán“ egy gyulladás, amitől megnyugszanak, de nem szabadna!!!

A ciszta, egy góc, mely az elhalt, illetve rosszul gyökérkezelt fog belsejében, a holt fogbél-maradványokon elszaporodott baktériumokra adott szervezeti válasz mely során „gát szerűen elzárásárja“ azokat.

Belsejéből a szervezet legyengült időszakaiban (influenza, fáradtság, stressz, hideg, stb.) képesek kijutni a baktériumok, test szerte különböző betegségeket okozva. Ezeket hívjuk gócbetegségnek, közülük csak néhány: hajhullás, bőr problémák (pl. ekcéma), izületi fájdalom, vese problémák, gyulladásos szívbetegség, koraszülés, agyvérzés, cukorbetegség…

Néhány meglepő történet pácienseinktől

Első kezelés során megtörténik a menthetetlen cisztás fogak eltávolítása. Ezután néhány hét eltelik, míg újra találkozunk. Így a legközelebbi találkozásnál a páciensek csodaként 🔮 szoktak beszámolni a ciszta eltávolítása utáni megkönnyebbülésről. Az elmúlt egy évben csak az én pácienseimnél két “ csoda“ is történt. Egyikre se mertem volna rámondani a kezelés előtt, hogy a fogak okozzák.

Az egyik „csoda“ egy középkorú úrnál történt, vele 2 héttel a kezelés után találkoztam, ő régóta szemölcsökkel küzdött a kezein. A foghúzás után másnap reggelre eltűntek.🪄
A másik eset egy fiatalembernél történt: néhány éve vissza-vissza térő ekcéma nehezítette mindennapjait, ami a foghúzás után nem sokkal el is tűnt…és azóta sem tért vissza.

Miután meséltem kollégáknak a „csodáimról“ ők is megosztották velem az elmúlt évekből a legmeglepőbb eseteiket. Közülük kettőt emelnék ki:
Egy 60 év körüli hölgy izületi fájdalmait arra eredeztette vissza, hogy sok fizikai munkát végzett élete során, emiatt szkeptikusan fogadta a konzultáción elhangzottakat. De mégis belevágott a kezelésbe…s láss csodát, elmúltak izületi fájdalmai! Teljesen „átfordult“ gyógyulása után és „fogorvoshívő“ lett, több ismerősének is bátran mert ajánlani bennünket.
Az utolsó történet egy 50 év körüli férfié, aki először mikor hozzánk jött, csak bot segítségével nehézkesen tudott járni, aminek nem találták okát orvosai. A fogászati vizsgálatnál kiderült, hogy jobb alsó szemfogán hatalmas ciszta van. A fog eltávolítása után a következő kezelésre a legnagyobb meglepetésünkre szaladva jött.

Az ehhez hasonló csodákhoz már nem minden esetben kell a fogat eltávolítani, ugyanis a mikroszkópos gyökérkezeléssel lehetőség nyílik a fog megtartás mellett is hasonló gyógyulásra.

Ha bizonytalan panaszaid vannak és nem találják az okát, akkor jelentkezz hozzánk konzultációra, ahol nagy felbontású CT-nk segítségével fel tudjuk deríteni🔎 , ha fogászati okai lennének!
Következő hírlevelünk pedig a cisztás fogak mikroszkópos gyökérkezelésének lehetőségéről fog szólni.

Kérj időpontot konzultációra, és legyél te a következő aki csodához hasonló gyógyulásról számolsz be!

A szerző

Dr. Halász Solt

Az állandó gyerekkori barkácsolással és legózással egyidejűleg választottam a fogászatot hivatásomként. A munkámat a maximalizmus és a perfekcionizmus hatja át - ahogy a Halász Klinikán ezt már megszokhatták Pácienseink-, mely során a lehető legtökéletesebb munkát igyekszem kiadni a kezeim közül, így édesapámat követve, még hosszú évtizedekig nyújthatjuk a megszokott színvonalú ellátást.

Mosoly - teremtés - művészet

Garanciák

Bővebben

Prémium Silver és Prémium Gold csomagunkban: 10 év teljeskörű garanciát adunk minden fix fogpótlással ellátott implantátumunkra.

10 év teljeskörű garanciát adunk minden végleges fogpótlásunkra: nem eshet le, nem törhet vagy színeződhet el. Ha fogra kerül a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 év teljeskörű garancia* jár csontpótlásainkra. Olyat nem ismerünk, hogy sikertelen csontpótlás! Ha ritkán valamilyen komplikáció elő is fordul, még az is menthető – ennek megvannak a szakmai protokolljai; tudás és anyag-eszköz oldalról erre is fel vagyunk készülve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem vállalunk garanciát a csontpótlásra, amennyiben sinus-lift és egyéb kisebb csontpótlások esetén a páciens a műtétet megelőző napon, valamint a műtét utáni egy hétben dohányzik; valamint amennyiben 3 D / vertikális csontpótlás esetén 3 hónappal a beavatkozás előtt páciens nem szokott le a dohányzásról.

Bővebben

Bővebben

Élethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gyári, élethosszig tartó, a világ bármely
implantológusánál érvényesíthető cseregaranciája kiesett, eltávolított implantátumaikra.

Élethossz Xtra Garancia (kizárólag a Halász Klinikán *): A Nobel Biocare Holding AG további
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanciális műtét esetén, a szokásos Nobel Élethossz Garancián felül, a garanciális esethez kapcsolódó
további járulékos költségeket 1.500 € értékhatárig  a Nobel Biocare megtéríti. Az élethosszig érvényes
Xtra garancia kizárólag a Halász Klinikán beültetett Nobel Biocare Active TiUltra implantátumok esetén
áll rendelkezésre.

* Dr. Halász Zsolt kiemelkedő sikerességi rátával (0,6-0,7% alatti cseregaranciával), Magyarországon a
legnagyobb számban ültet be Nobel Biocare implantumokat. Ezért a Nobel Biocare, a világ legnagyobb
implantológiai vállalata, a Halász Klinikával együtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanciát pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

Bővebben

Bővebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakmáját magas szinten műveli, magabiztosan átlátja munkájának teljes spektrumát, annak számolnia kell tudni szinte minden eshetőséggel. Egy páciens állapota, a kiválasztott kezelési út milyen nehézségeket, csapdákat hozhat, azok megoldási módozatai – ezt előre fel kell mérni, megbeszélni, tisztázni.
Épp ezért a konzultáció során rendkívül alapos CT elemzést végzünk, majd olyan átgondolt, minden részletre kidolgozott kezelési tervet készítünk, melyben igyekszünk minden lehetőséget számításba venni.
Amennyiben a kezelés megkezdése után, a Kezelési Terv módosításra szorul, úgy arra csak a Páciens hozzájárulásával kerül sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!