A fáraó királynő halála

Egy posztba futottam nemrég a Facebookon. Egy hölgy “ijesztgette” ismerőseit, leírva férje kálváriáját: ura elment fogorvoshoz fogfájással, ugyan kihúzták a fogát, de órákon belül rosszabbul lett, majd kezdett egyre nehezebben levegőt venni. Ekkor mentő, kórház, majd életmentő műtét…túlélte.
Hazánkban évi 1-2 fog eredetű haláleset történik.

Kedvencem, – ie. XV. sz-ban, Egyiptom aranykorában, – a leghosszabb ideig uralkodó fáraó királynő, Hatsepszut. Az első uralkodó, aki templomot épített a Királyok Völgyében.

Nemét meg nem tagadva járt férfiruhában, sőt, hatalmát jelképező szakállt szíjazott arcára.

Múmiájának CT és igazságügyi orvosi vizsgálata szerint egy elhalt, cisztás (tályogos, gócos) fog gyulladása okozta halálát. Vagy rák – merthogy rákos is volt.
Halála után szisztematikusan megsemmisítették, eltörölték férfi-szerű képmásait.

Múmiájának azonosítása izgalmas, “fogas” történet.
A világhírű egyiptológus, Dr.Zahi Hawass késő este ücsörgött az Egyiptomi Múzeum CT berendezése mellett négy azonosítatlan női múmia társaságában.
Hirtelen eszébe jutott az egyik sír rejtekében talált kis fadoboz Hatsepszut pajzsdíszével dekorláva, benne valami köteg…talán egy belső szerv? Talán a szíve?
Azonnal beszkennelték a köteget…az nem csak belső szerv volt, hanem abban egy nagyőrlő fog is az egyik megmaradt foggyökérrel. Ezután alaposan megvizsgálták a négy múmia CT felvételeit. A Királyok Völgyéből származó egyik elhízott múmia állkapcsában üres üreg volt. Melyről a Kairói Egyetem fogorvosa megállapította, hogy az állkapocsban egy meg nem gyógyult, tehát friss húzás; helyére tökéletesen illeszkedik a dobozban található foggyökér. Tehát közvetlen halála előtt távolították el, egyben ennek köszönhetően meglett a Hatsepszut fogához passzoló múmia!

Egy másik egyiptomi történet már biztosan fog eredetű halálról beszélhetünk

Djedmaatesankh egy egyiptomi nő Thébából (a mai Luxorból), aki az ie 9. század közepén halt meg. Közönséges középosztálybeli zenész volt. Kartonkoporsóját a Nílus nyugati partján temették el.

Djedmaatesankh testén CT-vizsgálatok kimutatták, hogy valószínűleg egy fogászati tályogban halt meg, amely halálos vérfertőzéshez vezethetett. A vizsgálat a bal felső állkapocs duzzanatát, a koponyáján belüli háromdimenziós kép pedig 2-3 cm átmérőjű fogtályogot mutatott ki, amelyet a beteg bal felső metszőfog okozott. Valószínű, hogy a tályog legalább hetek óta ott volt, mikor a fertőzés átterjedt a bal felső állcsontjára, mivel a vizsgálat azt mutatta, hogy a csonton apró lyukak vannak. Sőt, a nagy felbontású CT felvétel nyomokat mutat az állcsonton, amelyekről azt feltételezik, hogy a tályog kiürítésére tett sikertelen kísérletek okozták.

Halála után testét a bal lágyékon ejtett átlós bemetszésen át zsigerelték ki. Öt vászonba csomagolt csomag található a testüregben, amelyek valószínűleg a mumifikálódott szerveit tartalmazzák; szíve nincs a mellkasban, és valószínűleg az egyik csomagban van. Alsó törzse szövettel van kitömve. A “kizsigerelő” metszés nincs összevarrva, hanem fémlemez takarja. Múmiájának csomagolása több amulettet tartalmaz a has elülső részén: 1-1 szkarabeusz, sólyom, szárnyas szkarabeusz, napkorong és kobra formájút.

Következő hírlevelünk mai orvosszakmai ismereteink oldaláról járja körbe a témát.

A szerző

Dr. Halász Zsolt

Szenvedélyem, hobbim a munkám: a klinika.Szerencsémre, boldogságomra már két nagy gyermekem is a klinika csapatát erősíti. Így remélem később sem vész el lendületem. A szakmai fejlődés, az innovatív újdonságok követése és elsajátítása a kedvteléseim közé tartozik, melynek élményét már megoszthatom gyermekemmel is. Amíg élek, dolgozni fogok, sosem megyek nyugdíjba!

Mosoly - teremtés - művészet

Garanciák

Bővebben

Prémium Silver és Prémium Gold csomagunkban: 10 év teljeskörű garanciát adunk minden fix fogpótlással ellátott implantátumunkra.

10 év teljeskörű garanciát adunk minden végleges fogpótlásunkra: nem eshet le, nem törhet vagy színeződhet el. Ha fogra kerül a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 év teljeskörű garancia* jár csontpótlásainkra. Olyat nem ismerünk, hogy sikertelen csontpótlás! Ha ritkán valamilyen komplikáció elő is fordul, még az is menthető – ennek megvannak a szakmai protokolljai; tudás és anyag-eszköz oldalról erre is fel vagyunk készülve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem vállalunk garanciát a csontpótlásra, amennyiben sinus-lift és egyéb kisebb csontpótlások esetén a páciens a műtétet megelőző napon, valamint a műtét utáni egy hétben dohányzik; valamint amennyiben 3 D / vertikális csontpótlás esetén 3 hónappal a beavatkozás előtt páciens nem szokott le a dohányzásról.

Bővebben

Bővebben

Élethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gyári, élethosszig tartó, a világ bármely
implantológusánál érvényesíthető cseregaranciája kiesett, eltávolított implantátumaikra.

Élethossz Xtra Garancia (kizárólag a Halász Klinikán *): A Nobel Biocare Holding AG további
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanciális műtét esetén, a szokásos Nobel Élethossz Garancián felül, a garanciális esethez kapcsolódó
további járulékos költségeket 1.500 € értékhatárig  a Nobel Biocare megtéríti. Az élethosszig érvényes
Xtra garancia kizárólag a Halász Klinikán beültetett Nobel Biocare Active TiUltra implantátumok esetén
áll rendelkezésre.

* Dr. Halász Zsolt kiemelkedő sikerességi rátával (0,6-0,7% alatti cseregaranciával), Magyarországon a
legnagyobb számban ültet be Nobel Biocare implantumokat. Ezért a Nobel Biocare, a világ legnagyobb
implantológiai vállalata, a Halász Klinikával együtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanciát pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

Bővebben

Bővebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakmáját magas szinten műveli, magabiztosan átlátja munkájának teljes spektrumát, annak számolnia kell tudni szinte minden eshetőséggel. Egy páciens állapota, a kiválasztott kezelési út milyen nehézségeket, csapdákat hozhat, azok megoldási módozatai – ezt előre fel kell mérni, megbeszélni, tisztázni.
Épp ezért a konzultáció során rendkívül alapos CT elemzést végzünk, majd olyan átgondolt, minden részletre kidolgozott kezelési tervet készítünk, melyben igyekszünk minden lehetőséget számításba venni.
Amennyiben a kezelés megkezdése után, a Kezelési Terv módosításra szorul, úgy arra csak a Páciens hozzájárulásával kerül sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!