…egy cseppet tudományosabban

Mennyi cigaretta káros?
A legtöbb tanulmány szerint alább leírt következmények 10+ szál / nap mennyiség esetén jelentkeznek. (Napi 1, max. 2 szál hatása nem kimutatható).

A cigaretta füstöt mintegy 2.000 molekula alkotja. Még nem is ismerjük mindegyik hatását, sőt még annyira sem egymásra való hatásukat…a dohányipar nem ezeket a kutatásokat fogja támogatni.
A három legfőbb, legkárosabb összetevője a nikotin, szén-monoxid és hidrogén-cianid.

  • A cigarettafüst növeli az – amúgy is ínysorvadást okozó – foglepedék képződést bizonyos kulcsfontosságú molekulák megváltoztatása által.
  • Tartós dohányzás esetén a szájüregi szövetek – tápanyag, oxigén és immunvédelmét biztosító – vérellátása nagyon jelentősen lecsökken: a szájüreg kapilláris ereinek összkeresztmetszete fele annyi, mint egy nemdohányzónak.
    A dohányzás érszűkületet okoz a nikotin véráramba történő felszívódása révén. A nikotin nem csak a tüdőn ill. véráramon keresztül a szájba visszajutva fejti ki szájüregi hatását. A nikotin rendkívül jó diffúziós képessége miatt azonnal, mélyen bejut a szájüregi szövetekbe és helyben is hatva, tovább fokozza az érszűkületet.
  • A dohányzás káros hatással van az erek, kapillárisok regenerációjára, ezáltal is gyengíti a gyógyulást.
  • Gátolja a sebszél “összegyógyulásban” nélkülözhetetlen fehérjék képződését.
  • A sebszélek egymáshoz, de az íny foghoz, implantátumhoz “tapadását” biztosító fibroblaszt sejtek megtapadási képességét is gátolja (a fibroblaszt termeli a kollagént és az íny kötőszövetének alapállományát).
  • Ha meg is tud gyógyulni az íny, csak egy kollagén rostokban szegény ínyszövet jön létre. Ez nem csak baktériumoknak kevésbé ellenálló ínyt eredményez, de a nikotin is még könnyebben, még mélyebben tud behatolni a száj szöveteibe.
  • A nikotin megzavarja a csont oszteoblaszt sejtjeinek működését, a csont átépülési folyamatait. (A csont állandó átépülésben van, reagál a terhelés, az életkörülmények változására. A csontpótlás tulajdonképpen ennek egy extrémen “forszírozott” módja.). Erős dohányosok esetén a fogeltávolítások helyén nem gyógyul meg rendesen a csont, gyulladásos kötőszövettel teli lyukak maradnak a foggyökerek helyén, felettük az íny elvékonyodott.
Beültetés után 3 hónappal, fogpótlás készítés előtt ilyen, – dohányzás miatt – elvékonyodott íny, alatta már kissé sorvadt csont.

 

A gyógyulási a folyamatokba avatkozik be durván a dohányzás:

  • a beültetett csontpótlás szétesik, elhal, elfertőződik, begyullad, genny képződik, sebszélek szétnyílnak.
  • Implantátum gyógyulása lassabb, rizikósabb, nem tud ugyanolyan (tökéletes) lenni, mint egy nem dohányzó esetén; “sebezhetőbb” marad a jövőben is; élettartamuk évekkel rövidebb.

Mit kell mindebből megtanulni?

  • Többféle csontpótlási metódus, implantáció dohányzók esetében is elvégezhető. Bizonyos csontpótlásoknál biztos a komplikáció, ezért nem elvégezhetők.
  • Műtét utáni napokban tilos a dohányzás. De már előtte is érdemes legalább 1 héttel letenni.
  • A dohányzás 5-10-szeres sikertelenségi rátát okoz.
  • Magas szintű otthoni szájhigiéniával és 3-6 havonta elvégzett fogkő eltávolítással csak csökkenthető a dohányzás okozta rizikó.
  • Leszokás esetén, 3 hónappal később megvalósul a szájüreg szöveteinek regenerációja; működésük helyreáll.
Mindez évek múltán, implantátum körüli gyulladáshoz, megállíthatatlan csontvesztéshez vezet. Mely a szomszéd fogakra is ráterjedhet!

 

Remélem, sorozatommal új értelmet adtam a dohányzás káros az egészségre “szlogennek”.

A szerző

Dr. Halász Zsolt

Szenvedélyem, hobbim a munkám: a klinika.Szerencsémre, boldogságomra már két nagy gyermekem is a klinika csapatát erősíti. Így remélem később sem vész el lendületem. A szakmai fejlődés, az innovatív újdonságok követése és elsajátítása a kedvteléseim közé tartozik, melynek élményét már megoszthatom gyermekemmel is. Amíg élek, dolgozni fogok, sosem megyek nyugdíjba!

Mosoly - teremtés - művészet

Garanciák

Bővebben

Prémium Silver és Prémium Gold csomagunkban: 10 év teljeskörű garanciát adunk minden fix fogpótlással ellátott implantátumunkra.

10 év teljeskörű garanciát adunk minden végleges fogpótlásunkra: nem eshet le, nem törhet vagy színeződhet el. Ha fogra kerül a fogkorona, alatta a fog nem szuvasodhat.

10 év teljeskörű garancia* jár csontpótlásainkra. Olyat nem ismerünk, hogy sikertelen csontpótlás! Ha ritkán valamilyen komplikáció elő is fordul, még az is menthető – ennek megvannak a szakmai protokolljai; tudás és anyag-eszköz oldalról erre is fel vagyunk készülve.
Prémium Basic csomagunkra vonatkozó garanciáról kérjen további tájékoztatást.

*Nem vállalunk garanciát a csontpótlásra, amennyiben sinus-lift és egyéb kisebb csontpótlások esetén a páciens a műtétet megelőző napon, valamint a műtét utáni egy hétben dohányzik; valamint amennyiben 3 D / vertikális csontpótlás esetén 3 hónappal a beavatkozás előtt páciens nem szokott le a dohányzásról.

Bővebben

Bővebben

Élethossz Garancia: A Nobel Biocare Holding AG gyári, élethosszig tartó, a világ bármely
implantológusánál érvényesíthető cseregaranciája kiesett, eltávolított implantátumaikra.

Élethossz Xtra Garancia (kizárólag a Halász Klinikán *): A Nobel Biocare Holding AG további
kiterjesztett élethosszig tartó garanciája azon esetekre érvényes, ahol a Halász Klinika 10 éves klinikai
garanciájának lejárta után az implantátum eltörne. Ebben az esetben a Halász Klinikán elvégzett
garanciális műtét esetén, a szokásos Nobel Élethossz Garancián felül, a garanciális esethez kapcsolódó
további járulékos költségeket 1.500 € értékhatárig  a Nobel Biocare megtéríti. Az élethosszig érvényes
Xtra garancia kizárólag a Halász Klinikán beültetett Nobel Biocare Active TiUltra implantátumok esetén
áll rendelkezésre.

* Dr. Halász Zsolt kiemelkedő sikerességi rátával (0,6-0,7% alatti cseregaranciával), Magyarországon a
legnagyobb számban ültet be Nobel Biocare implantumokat. Ezért a Nobel Biocare, a világ legnagyobb
implantológiai vállalata, a Halász Klinikával együtt kidolgozott Nobel Biocare Xtra garanciát pilot
programként a Halász Klinikán vezeti be és kontrollálja.

Bővebben

Bővebben

A Kezelési Terv elkészítése során kiadott árajánlatnál semmiképp sem fizet többet!

Aki szakmáját magas szinten műveli, magabiztosan átlátja munkájának teljes spektrumát, annak számolnia kell tudni szinte minden eshetőséggel. Egy páciens állapota, a kiválasztott kezelési út milyen nehézségeket, csapdákat hozhat, azok megoldási módozatai – ezt előre fel kell mérni, megbeszélni, tisztázni.
Épp ezért a konzultáció során rendkívül alapos CT elemzést végzünk, majd olyan átgondolt, minden részletre kidolgozott kezelési tervet készítünk, melyben igyekszünk minden lehetőséget számításba venni.
Amennyiben a kezelés megkezdése után, a Kezelési Terv módosításra szorul, úgy arra csak a Páciens hozzájárulásával kerül sor.
Ez a szakmai és morális hitelesség kulcsa.

Bővebben

Kérjen visszahívást!

Ha megadja lenti adatait, akkor kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérdése van?
Hívjon minket, vagy írjon nekünk!

+36 20 952 7701

[email protected]

5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod! 5 tipp - így lesz tartós az implantátumos fogpótlásod!